Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Noć muzeja" u Narodnoj biblioteci

rssBookmark and Share

19.05.2016. Južna Srbija Info

Kao i svake godine, sada već tradicionalno, u subotu, 21. maja 2016, Narodna biblioteka „Stevan Sremac” će se svojim učešćem, programima iz oblasti kulture, pridružiti manifestaciji „Noć muzeja”.

"Noć muzeja" u Narodnoj biblioteci

U saradnji sa Udruženjem građana „Javne manifestacije“, mi ćemo, u „Noći muzeja”, sa početkom u 20.00 časova, u dvorištu Biblioteke, organizovati pesničko veče pod nazivom „Pesma živi” na kome će učestvovati brojni pesnici iz različitih književnih klubova i društava kako Niša, tako i okolnih mesta. Učestvovaće: Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, Niški pesnički krug, Savez književnika u otadžbini i rasejanju SKOR, Društvo književnika „Glas korena”, Književni klub „Branko Miljković”, Društvo pisaca „Čegar”, Udruženje umetnika „Svetionik”. Posetioce programa očekuje i bogat muzički program.
            Pored pesničke večeri, u petak, 20. maja, u 19.00 časova, u holu Biblioteke biće otvorena izložba japanskog umetnika Tamenakea Jošihatsua koju će naši sugrađani moći da pogledaju i u „Noći muzeja”. Reč je o umetniku koji u svojim grafikama, kao retko ko, u velikom obimu koristi zlatnu boju. Rečeno jezikom bajke, sve čega se dotakne postaje zlatno. U osnovi, njegove grafike samo se neznatno udaljavaju od realističkog narativa, približavajući se nadrealizmu, taman toliko da evociraju misteriju.
            Pored ove izložbe, imaćemo još jednu postavku – izložbu „Glasine kruže, posestrimo! – Recepti, saveti i moda iz starih časopisa i novina”. Izložbom ćemo, pomoću fotografija, odabranih tekstova, reklama, recepata, i drugih priloga o ženama u časopisima i novinama koji su izlazili od 1827. do 1945. godine, pokušati da predstavimo duh i mentalitet tog vremena. Saznaćemo kako se živelo, zapošljavalo, zabavljalo, venčavalo, oblačilo, šta je ljude radovalo, a šta rastuživalo.


#   Branko Miljković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima