Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Promocija monografije o Nedi Arnerić ” Čarobna melanholija”

rssBookmark and Share

Niš 09.06.2023. Južna Srbija Info

Promocija monografije o Nedi Arnerić ” Čarobna melanholija”, Filmskog centara Srbije, autora Anite Panić TV autor, dokumentarista i pisac, biće održana u ponedeljak, 12. jun 2023. godine sa početkomu 19 sati u Niškom kulturnom centru.

Promocija monografije o Nedi Arnerić ” Čarobna melanholija”

Nakon objavljene dve monografije, ’’ Kralj’’(Službeni glasnik,2013.) i ’’Milena Dravić ili ključ snova’’ (Filmski centar Srbije,2018.) stekla sam veliko iskustvo u radu na ovoj formi biografskih knjiga, te je bilo sasvim normalno, da moja naredna monografija bude o nekome ko je svojim stvaralaštvom  obeležio srpsku filmsku umetnost. Kako sam Nedu Arnerić poznavala od ranije i bila dobro upoznata sa njenim bogatim opusom  u domaćoj, ali i svetskoj kinematografiji, veoma lako sam se odlučila da ona bude ličnost, kojoj ću posvetiti  novu monografiju.

Da odaberem naslov, uvek je veliki izazov i dilema, ali mi je u tome mnogo pomogao reditelj Miloš Radivojević, kada je svom sjajnom tekstu dao naziv Čarobna melanholija. To mi se veoma dopalo, jer opisuje Nedin  karaker, te sam tako sa velikom radošću odlučila da to ujedno bude i naslov monografije.

U osam poglavlja pokušala sam da dočaram život jedne glumice, koja je prvu ulogu dobila sa samo 13 godina, u filmu San kod Puriše Đorđevića. Samouvereno je vladala kadrom, a kamera ju je naprosto obožavala, da bi već sa 15 godina, u tinejdžerskom hitu Višnja na Tašmajdanu, postala prava domaća zvezda. Filmski svet predstavio nam je u punom sjaju Nedu Arnerić, čudo od deteta, Širli Templ  jedne velike socijalističke zemlje. Poreklo stare korčulanske porodice Arneri opredelilo ju je da čitav život bude privržena moru. Rovinj je bio odskočna daska za sazrevanje, kako je i sama kasnije govorila. Iako još uvek tinejdžerka, vrtoglavo je išla iz filma u film i nije stizala da se druži sa vršnjacima iz kraja. Mala Neda bila je prinuđena da preko noći odraste, a to odrastanje je bilo prilično bolno.

Ono što ovu monografiju čini uzbudljvom ,jesu svedočenja njenih kolega sa kojima je delila kadar u mogobrojnim filmovima,na pozoišnoj sceni ,ili nastupe u televizjskim serijama,ili  filmovima. U poglavlju o filmskom stavralaštvu Nede Arnerić,svoje impresije izneli su: Lordan Zafranović,Rade Šerbedžija,Milan Jelić ,Goran Marković,Branko Cvejić,Meto Jovanovski,Kole Angelovski,Dejan Karaklajić.Miloš Radivojević. Miodrag Brik Krivokapić.

Sjajnu definiciju Nedine ličnosti,dao je reditelj Lordan Zafranović: "Neda je u sebi imala dvije-tri ličnosti koje su živjele paralelno i vrlo često se sukobljavale, kao uostalom šta imamo i svi mi. Međutim, jedan od njenih talenata bila je i beskrajna otvorenost koja je izlazila iz duhovnog predjela njenog talenta rođenog za film. Druga njena ličnost bila je aristokratska gradska suzdržanost proizašla iz njenog porijekla korčulanske patricijske familije Arneri. Treća osobnost nosila je neizmjernu tugu koja proizlazi iz osjećaja prolaznosti i starenja, koja je bila fatalna za završetak njenog života’’.

Iščitavajući ovu monografiju, može se konstatovati ,da su  kolege neizmerno poštovale  i volele Nedu,ističući njenu profesionalost prema poslu,skromnost, uprkos činjeci da je  bila glumačka zvezda.
Umela je da bude zaista pravi prijatelj,onako nežna,krhka, ali sa velikom energijom! ’’Da umem o njoj svedočiti slikarski, slikom bi dominirale njene oči i tek mali osmejak u kutu njenih usana, zagonetan, osmeh mali za koji nisi siguran da li će se razvući u široki ili je odraz tuge zbog jasnog sagledavanja sveta. Ovako je o Nedi napisala pozorišna rediteljka Milica Kralj.

U pozorišnom segmentu ove monografije ,o Nedinom talentu,starsti prema pozorištu,ali i o njoj kao karakternoj osobi koja je volela ljude,pisali su: Svetozar Cvetković,Feđa Stojanović,Katarina Vražalić,Aleksandar Alač,Dušan Kovačević,Lazar Ristovski i mnogi drugi.

Neda Arnerić u karijeri dugoj skoro pola veka, odigrala je uloge u četrdest pozorišnih predstava i preko stotinu filmova. Njen glumački talenat i harizmu na velikom platnu uočili su u ranoj mladosti i stranci, te je brzo usledila i međunarodna karijera. Prilika da glumi zajedno sa međunarodnim filmskim zvezdama kao što su Moris Rone, Marija Šel, Silva Košćina, Đankarlo Đanini ,Ričard Raundtri,Vitorio Gasman, omogućili su joj da oseti ukus slave. Nije se mogla izbeći činjenica da su je smatrali seks-simbolom i jednom od najlepših glumica, a ona je postajala melanholična i čeznula za toplinom doma, prijateljima i,iako veoma mlada, donela je odluku da joj ne treba veliki novac i svetska slava, već se opredelila da ostane u svojoj zemlji i želela da dobija karakterne uloge, kako bi na pravi način pokazala svoj talenat. I uspela je u tome, Srebrna i Zlatna arena u Puli i Nagrada za životno delo »Pavle Vuisić«, bile su dokaz njene glumačke posvećenosti .
Ova monografija ‘’Čaobna melanolija’’ je priča o velikoj zvezdi tužnih očiju, čudu od deteta,  ženi velike energije i velike patnje. O ženi satkanoj od nežnosti, sofisticiranosti plemićkog porekla i velike ljubavi prema ljudima. Njene uloge čine  hronologiju jugoslovenskog filma, jer Neda Arnerić je poslednja glumačka heroina koja je uz Milenu Dravić, Dragana Nikolića, Batu Živojinovića i Ljubišu Samardžića, bila najveći simbol filmskog platna nekadašnje države.


#   Niš   monografija   Niški kulturni centar   Goran Marković   Neda Arnerić   Dušan Kovačević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima