Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Promocija romana o 63. padobranskoj, vreloj krvi i legendi koja ne umire

rssBookmark and Share

21.02.2014. Pres

Roman o 63. padobranskoj brigadi "63. Trenutak večnosti" autora Momčila Minića, biće predstavljen u subotu, 22. febrauara u 15.00 časova u Nišu, gradu gde je i sedište te vojne jedinice. Promocija će se održati u kafeu "Palermo", koji se nalazi upravo na broju 63 Dušanove ulice, a što pojačava simboliku čitavog događaja.

Promocija romana o 63. padobranskoj, vreloj krvi i legendi koja ne umire

Knjiga "63. Trenutak večnosti" prikazuje samo deo neispričane priče o borbama hrabrih padobranaca na prostorima Kosova i Metohije.

"Juničkim planinama u području Košara. Junačko srce, vrela krv padobranaca i neizmerna ljubav prema otadžbini ih je odvela u neravnopravnu borbu iz koje se nažalost nisu svi vratili. Majke su dva puta plakale, kad su odlazili i kad su u sanducima i na nosilima vraćani", navodi autor u svom pozivu na promociju knjige.

"Ti hrabri i nadasve odvažni ljudi ne zaslužuju da krvavo slovo na papiru ostanu. Ne dozvolimo da njihove žrtve u zaborav padnu, da ih vreme koje neumitno ide dalje prekrije velom novih vremena.

Legende koje umreti nikada neće.

Padobranci 63. padobranske brigade", poručuje autor romana.

Momčilo Minić rođen je 1959. godine u Nišu. Od 1977. godine član je Aerokluba „Mija Stanimirović“ u Nišu gde je napravio i prve padobranske skokove. 1979. godine odlazi na služenje vojnog roka u 63. padobransku brigadu.

Pun adrenalina i prilično nestašan, u vojsci doživljava raznorazne stvari. Uostalom, padobranci su i važili za nestašne ali vrlo pouzdane i hrabre vojnike. Nemile događaje na prostorima bivše Jugoslavije i sam rat dočekuje kao niški taksista. Javlja se u svoju jedinicu, 63. padobransku brigadu, i stavlja se na raspolaganje vojsci.

Ubrzo sa jedinicom odlazi na borbene zadatke. Jedan deo njegovog života iz 1991. i 1992. godine opisan je u njegovoj prvoj knjizi „Nebeska ruža“ izašloj iz štampe oktobra meseca 2013. godine. 1999. godine ponovo sa svojom jedinicom odlazi na borbeni zadatak na Kosovo u rejon Košara. Te godine odlazi sa prvom borbenom grupom, a napušta Kosovo tek posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma sa grupom padobranaca koji poslednji izlaze sa teritorije Kosova.

Međutim, ratna dejstva i borba za svoju otadžbinu se za njega ne završava tu, te nešto kasnije opet biva angažovan sa padobrancima prilikom ulaska vojske u Kopnenu zonu bezbednosti (KZB) u području Preševa. 2004. godine odlazi iz Srbije i nastanjuje se u Austriji, u Beču, sa svojom porodicom, gde je i dan danas.

Komentara: 0


#   knjiga   Momčilo Manić   promocija
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima