Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Večeras se otvara Sajam knjiga u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 20.12.2018. Belami, Južna Srbija Info

"Tajna je u knjizi". Pod ovim sloganom 55. Niški sajam knjiga biće otvoren u večeras u 18 sati, a otvoriće ga pisac Vladimir Pištalo.

Večeras se otvara Sajam knjiga u Nišu

Na ovogodišnjem sajmu biće preko 60 izdavača. Tokom sajam biće priređen i prateći kulturno-umetnički program.

Cena ulaznice je 120 dinara, a za grupne posete 70 dinara.

Prateći programi

24. decembar

18.00 Svečano otvaranje Sajma knjiga

Sajam otvara književnik Vladimir Pištalo

19.00 Promocija knjige Vladimira Pištala SUNCE OVOG DANA – PISMO ANDRIĆU. Govore: V. Pištalo i Nenad Šaponja.

Promocija knjige Vladimira Pištala

SUNCE OVOG DANA

PISMO ANDRIĆU

Nova knjiga Vladimira Pištala Sunce ovog dana: Pismo Andriću  biće predstavljena na 55. Niškom sajmu knjiga, 24. decembra od 19 časova. Nenad Šaponja, kritičar i urednik, o novom Pištalovom romanu kaže sledeće: 
„Pred čitaocem je knjiga koja našu književnost čini odista velikom. Smeštajući Andrićevo delo usred ličnog književnog mita, Pištalo je svoju priču o pojačanoj sadašnjici ispisao kao pismo Andriću. Putopis iz sveta Andrićevog književnog dela, kombinovan je sa izveštajem iz našeg sveta koji prati sunce ovog našeg dana. Nalazeći se usred „propagandne kiklopizacije današnjice“ autor podiže svoju tačku posmatranja i otvara nam analitičke i poetičke prozore, kako prema jednoj književnoj svesti i njenom istorijskom kontekstu, tako i prema projekciji te svesti u ovom vremenu. 
Beskompromisno demonstrirajući etiku književne odanosti, ali istovremeno i etiku odanosti književnosti, pripovedanju sveta, Pištalo razgovara sa Andrićem na način blizak onome na koji je mladi Andrić vodio „Razgovor sa Gojom“.
Ovaj epistolarni roman toka književne svesti, pisan je kroz tuđu svest. Usred mreže 
britkih asocijacija, zamaskiran je u manifestni govor eseja koji u sebi sadrži skrivenu i zbirku priča i zbirku pesama i putopis. On čitaoca izveštava o Andrićevim prozorima u svet i svest iz panoptikuma, cirkusa i knjiga; o književnim prozorima u strast i u tajnu žene; o onome što zaista jesu mitski heroji njegovog doba; o Gavrilu Principu i „Mladoj Bosni“ kao društvenoistorijskom kontekstu nepravde poslednjeg kmetstva u tadašnjoj Evropi; ali i o istini današnjeg sveta i njegovog neokolonijalnog ustrojstva u kome „usrećitelji traže od usrećenih da se odreknu sopstvenih očiju“.
Lociran između konkretnih vremena, Andrićevog i našeg, i bezvremena književnosti, ovaj današnji Pištalov razgovor sa Andrićem, uz korištenje duše kao lampe, pokazuje kako je moguće književno, jezikom slika i emocija, govoriti i o književnosti i o vremenu u kome se govori.
I zaista, nakon čitanja ove knjige, ispisane kao savršeno odsvirana kompozicija, ni čitanje Andrića neće biti sasvim isto.“ 

25.

18.00 Predstavljanje knjige "Usnuli zmajevi" (Laguna). Reč  je o koautorskoj knjizi koju potpisuju Aca Seltik i Miloš Petković, a koju je ilustrovao Igor Krstić.

26.

12.00 Dodela sajamskih nagrada.

13.00 Predstavljanje izdanja SIIC-a iz Niša.

17.00 Promocija romana "Loza Pelina - Rosa", autorki Dragane Ćosić i Aleksandre Savić, u izdanju Portalibrisa.

18 00 Najava knjige „Memoari - Luj Fraše d ` Epere“. O knjizi će govoriti Zoran Kolundžija, vlasnik izdavačke kuće Prometej. 

Biće reči i o drugim beleškama ovog francuskog maršala i srpskog vojvode (Solunski front, Srbija, Balkan)

19.00 Predstavljanje romana "Svetioničar - Pritajeno zlo" autora Mladena Đorđevića u izdanju "Otvorene knjige"  i koautorskog romana "Jezomor - Portret troprstog slikara" (Portalibris) koji potpisuju Mladen Stanisavljević i Miloš Petković. Na promociji će govoriti predsednik društva ljubitelja fantastike "Ordo Drako Niš" Darko Stanković.

27.

(Dečiji dan)

Tokom dana predstavljanje knjiga i nastupi autora za decu iz Niša i Srbije

17.00 O suštini časopisa „Danica“ i „Danica za mlade“ za 2018. godinu govoriće: dr Goran Maksimović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu – o suštini savremenog pogleda na Vuka u 2018. godini, mr Milunka Mitić, predsednica Skupštine Društva za negovanje duhovnih vrednsoti „Vuk Karadžić“ Niš – o poetskim prilozima u časopsiu „Danica“, Nemanja Jovanović, doktorand Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu – o „Danici za mlade“, Dragana Jovanović, glumica Narodnog pozorišta Niš – kazivaće stihove iz „Danice“.

18.00 Promocija zbirke ilustrovanih priča "Vilin-pero Drakonije" koju su pisali i ilustrovali niški osnovci, a objavilo Udruženje ljubitelja fantastike Ordo Drako Niš. Učesnici će biti članovi društva i deca-autori.

19 00 Razgovor o knjizi  iz „Lečenje ratnih rana ekstremiteta“ prof. dr Zorana Golubovića, dir. Klinike za otopediju (izdavač Medicinski fakultet, Niš; 2018).

Pored autora knjige, o njoj će govoriti i acc. dr med sci  Predrag Stoiljković, zamenik dir. Klinike za ortopediju.

28.

18,00 Promocija tetralogije "Patuljci i vile" autora Miloša Petkovića u izdanju "Pčelice". Tom prilikom, odlomke iz knjiga „Proleće“, „Leto“, „Jesen“ i „Zima“ čitaće novinarka Marija Ružić sa televizije Belle Amie.

29.

17.00 Pisac Danijel Jovanović, autor serijala „Severna kapija“ (u izdanju Otvorene knjige) promoviše treći deo serijala: "Stranice od peska".

18.00      Promocija knjige  „Srbi između paranoičnosti i naivnosti“ autora Žikice Simića, u izdanju IK „Prometej“. Osim autora učesnici bi bili dr Ivica Živković i Vladimir Veljković (publicista i istoričar iz Niša).

19 00 Nastavak razgovora o knjizi „Pozorišni direr i drugi zapisi“ - Aleksanadar Milosavljević  (Izdavač Sterijino pozorje).

Razgovor će voditi Spasoje Milovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu i  Dejan Petković, taetrolog.

 


#   Niš   Južna Srbija Info   Medicinski fakultet   Goran Maksimović   Sajam knjiga   Niški kulturni centar   Miloš Petković   Igor Krstić   Solunski front   Ivica Živković   Čair SC   Ana Jovanović   Dragana Jovanović   Vladimir Pištalo
@juznasrbija @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima