Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„Selamluk“ sklon rušenju

rssBookmark and Share

17.05.2011. Autor: V. Ristić, Danas

I poslednja akcija Noć muzeja simbolično je skrenula pažnju na sve gore stanje u kome se nalazi zgrada Narodnog muzeja u Vranju, za čiju rekonstrukciju je prema procenama iz ove ustanove neophodno 14 miliona dinara kojih trenutno nema.

Za rekonstrukciju zgrade Narodnog muzeja u Vranju neophodno 14 miliona dinara
Za rekonstrukciju zgrade Narodnog muzeja u Vranju neophodno 14 miliona dinara

Vranje - O stanju ove zgrade, što se baš i ne primećuje spolja, najbolje govori činjenica da na spratu muzeja, zbog opasnosti od rušenja može da boravi istovremeno najviše desetak lica. Deo krovne konstrukcije je već urušen.

Na ovakvo stanje jedne od najstarijih zgrada u Vranju gde se nekad nalazio Selamluk u vreme vladavine Turaka, iz Narodnog muzeja ukazuju punih devet godina, ali sredstava u budžetu za ovu namenu nema.

- Predstavnici američke ambasade zanimali su se za obnovu muzeja, a konkurisali smo i kod programa „Progres“, za finansiranje projektne dokumentacije, odnosno za 587.000 dinara, kaže Slađana Ivanović, direktor muzeja.

Branimir Stojančić, portparol Gradskog veća u Vranju, kaže da je ove godine u budžetu za kulturu predviđeno četiri odsto, ali će najveći deo tog novca biti potrošen na zarade zaposlenih . To praktično znači da će od 80 miliona, 72 otići za plate zaposlenih u kulturi. Samo osam miliona ostaje za sve aktivnosti, pa i za poslove na rekonstrukciji, što je očigledno nedovoljno.

Poslednji stručno konzervatorski radovi na zgradi rađeni su prema zvaničnim podacima još pre 35 godina.


Deo Pašinog konaka

Zgrade vranjskog Selamluka i Haremluka, poznate su pod zajedničkim nazivom Pašin konak, i nekad su bile spojene „mostom“. U prvoj je živeo sam paša. a druga je bila namenja za njegov harem. Sazidao ih je Rauf-beg Džinoli 1765. godine. U Selamluku je nekad bila smeštena vranjska gimnazija, a od pre pola veka nju koristi Narodni muzej.


#   Branimir Stojančić   Pašin konak   Ana Ivanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima