Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbiji potreban Robin Hud za kulturu: Nema para za Niš!

rssBookmark and Share

Beograd 21.05.2015. Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije objavilo je rezultate konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva u 2015. godini u 11 kategorija. Projekte je dobilo 113 gradova i opština širom Srbije.

Srbiji potreban Robin Hud za kulturu: Nema para za Niš!

Projekti Ministarstva kulture i informisanja se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a budžet republike se puni od poreza, taksi i raznih nameta građanima Srbije. Ako pogledamo opredeljen budžet za Novi Sad i Beograd i uporedimo sa ukupnim budžetom dolazimo do zaključka da je 67,17% sredstava dodeljeno upravo organizacijama i institucijama kulture u Novom Sadu i Beogradu.
Ako građani svih opština i gradova u Srbiji direktno finansiraju projekte u kulturi, zašto najbogatiji dobijaju najviše novca? Da li je vreme za Robin Huda u kulturi?

Ukupno je odobreno 940 projekata od kojih su 48% (457) nosioci Beogradske OCD i institucije.

Ukupan odvojen budžet je 297.697.705 dinara od koga je Beogradu pripalo 57% (169.273.905 din.) sredstava. Ako podelimo ovih 113 gradova i opština po statističkim regionima Republike Srbije i dodelimo svakoj opštini i gradu odgovarajući broj projekata dolazimo do sledećih statistika.

Iz ovih statistika možemo zaključiti da su jug i istok Srbije slabo zastupljeni u odabiru projekata u kulturi, sa samo 110 projekata i 9,2% dodeljenih sredstava za organizacije civilnog društva i institucije.

Još jedna zanimljiva statistika je ako uporedimo parove statističkih regiona - Beogradski zajedno sa Vojvođanskim (3.556.010 stanovnika) naspram Južno-Istočnog sa Šumadijom i Zapadnom Srbijom (3.564.656 stanovnika) dobijamo da je 73% projekata dodeljeno prvom paru (BG-VOJ) sa čak 78,66% opredeljenih sredstava!

Da li je stvarno tri četvrtine srpskog savremenog stvaralaštva u kulturi u Beogradu i Vojvodini?


#   Beograd   kultura   Novi Sad   istraživanje     Ministarstvo kulture i informisanja   Nacionalna koalicija za decentralizaciju
@decentralizuj @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima