Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sutra počinju "Horske svečanosti" u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 04.07.2018. Južna Srbija Info

Prve večeri će Letnjom pozornicom u Tvrđavi dominirati Simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije s maestrom Bojanom Suđićem na čelu, a posetioci će moći da uživaju u slavnoj Orfovoj scenskoj kantati Karmina Burana.

Sutra počinju "Horske svečanosti" u Nišu

"Internacionalne horske svečanosti" u Nišu imaju najdužu, najbogatiju i najkompleksniju tradiciju, od svih javnih, muzičkih manifestacija.

Ovaj festival je nastao u čast amaterskog horskog pojanja i oduvek je slavio individualne pevačke iskre iz kojih se, blagodareći raciju nedostupnim silnicama i nedokučivoj pojačkoj alhemiji, raspiruju i rasplamsavaju neukrotive horske vatre.

Na pouzdanim tradicionalnim temeljima je, u to nas uverava pažljivo selektovana reprezentacija gostujućih horova, zasnovana i ovogodišnja niška horska smotra. Horovi iz Rusije, Grčke, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske i Srbije nagoveštavaju veoma ozbiljan i uistinu atraktivan takmičarski program, za koji su, po običaju, rezervisani središnji dani festivala.

"Poslednjeg dana, kada se dodeljuju priznanja i polagano svode utisci o kvalitetu horskih nastupa, predstaviće se Hor dirigenata Srpske horske asocijacije prigodnim revijalnim programom u kojem će učestvovati i gostujući horovi i horovi grada domaćina. A u međuvremenu poseban programski specijalitet – nastup nemačkog ansambla „Kaliomene“ i njihov spektakularan koncertni performans Viridisima, vešto aranžiran preplet gregorijanske i savremene muzike praćen opčinjujućim svetlosnim efektima. Tu je, napokon, i jedna intrigantna festivalska inovacija kakva je „oupen singing“, u svetu sve popularniji interaktivni koncept koji, bazirajući se na združenom pevačkom nastupu, uspostavlja nove nivoe komunikacije između horova na sceni i posetilaca u publici", naglasio je Srđan Savić direktor NKC-a.

Komplet karata košta 500 dinara i mogu se kupiti od 9 do 15 sati u NKC-u.

Pojedinačne ulaznice koštaće 200 dinara, koje će biti u prodaji biti tek nakon prve večeri festivalaske večeri.

Program festivala: na sajtu 


#   Niš   muzika   Srđan Savić   hor   Niški kulturni centar   Internacionalne horske svečanosti
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima