Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svetski violinista Stefan Milenković održaće koncert na Letnjoj pozornici povod jubileja Niškog simfonijslog orkestra

rssBookmark and Share

Niš 19.06.2023. Južna Srbija Info

Jubilarni koncert povodom 70 godina Niškog simfonijkog orekstra održaće se 23. jun 2023. godine, 19 časova, na Letnjoj pozornica u Tvrđavi. na koncertu će nastupiti virtpuz na violini Stefan Milenković sa niškim simfoničarima pod dirigentskom palicom Dejana Savića.

Svetski violinista Stefan Milenković održaće koncert na Letnjoj pozornici povod jubileja Niškog simfonijslog orkestra

Program

Dirigent: Dejan Savić
Solista: Stefan Milenković (violina)

  • Đ. Verdi : Moć sudbine, uvertira
  • P. de Sarasate : Karmen fantazija za violinu i orkestar
  • J. Brams: Mađarska igra br. 1
  • J. Brams: Mađarska igra br. 5
  • P. de Sarasate : „Ciganske melodije“ (Zigeunerweisen)
  • A. Dvoržak : Slovenska igra br. 8 op.46
  • A. Dvoržak : Slovenska igra br. 2 op.72
  • K. Sen-Sans : Introdukcija i Rondo kapričiozo
  • B. Smetana : Vltava

Karte možete kupiti u prostorijama Niškog simfonijskog orkestra, radnim danima od 8 do 15 časova
Cena karte je 500 dinara.

Stefan Milenković (violina)

Srpski Umetnik Veka (2002), Najhumanija osoba (2003) i Brend ličnost godine (2010), violinista Stefan Milenković vodi uspešnu dugogodišnju karijeru kao jedan od najtraženijih solista današnjice.

Najistaknutiji violinista svoje generacije, Stefan Milenković nastupao je u svetski poznatim salama kao što su Karnegi sala (Carnegie Hall, New York, USA), Kenedi centar (USA), Kadagan sala London, Suntori sala (Suntory, Tokio, Japan), La Feniče (La Fenice , Venecija), San Karlo (San Karlo, Napulj) i Petručeli..

Dejan Savić

DEJAN SAVIĆ (1957), istaknuti jugoslovenski umetnik, diplomirao je dirigovanje na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a stekao zvanje Magistra dirigovanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao prvi u istoriji ove visokoškolske ustanove.

Glavni je dirigent Beogradske opere i baleta od 1993. a direktor Opere i baleta od 2001. –2004. godine. U isto vreme je muzički rukovodilac Kamernog orkestra PRO CLASSICA, kao i renomiranog Mešovitog hora Braća Baruh, osnovanog 1879. godine.

Od 1989. do 1992. bio je umetnički direktor Niškog simfonijskog orkestra, a od 1993. do 1995. godine umetnički rukovodilac Kamernog ansambla PRO MUSICA, najstarijeg u Jugoslaviji. Od 2005.–2007. godine, Dejan Savić je, kao prvi i do sada jedini muzički umetnik u 140 godina dugoj istoriji ove ustanove, bio Upravnik Narodnog pozorišta, da bi se 2007. godine vratio na mesto direktora Opere.

Sa svojim horom kao i drugim horovima kojima je dirigovao, sudelovao je na brojnim uglednim međunarodnim horskim festivalima, osvajajući mnogobrojne nagrade i priznanja (Gorica i Peskara, Italija, Kardica, Grčka, JHS Niš, Mokranjčevi dani u Negotinu i dr.).

Kao dirigent a takođe i sa svojim ansamblima D. Savić je gostovao u Grčkoj, Izraelu, Bugarskoj, Holandiji, Nemačkoj, Rumuniji, Irskoj, Rusiji, SAD, Italiji, Austriji, Švajcarskoj i Španiji, nastupajući sa mnogim uglednim orkestrima Evrope kao i sa Blumingdejl simfonijskim orkestrom u Njujorku.

Dirigovao je, takođe, koncert sa Velikim simfonijskim orkestrom Bugarskog nacionalnog radija u okviru serije Atina-Beograd-Sofija u najprestižnijoj sofijskoj dvorani „Bulgarija“.

 


#   Niš   Simfonijski orkestar   letnja pozornica   Stefan Milenković   violina   klasična muzika   Dejan Savić didigent
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima