Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas su Duhovske ili letnje zadušnice

rssBookmark and Share

Niš 19.06.2021. Južna Srbija Info

Danas, 19. juna pravoslavni vernici obeležavaju Duhovske ili letnje zadušnice, koje uvek padaju u subotu pred Duhove, praznik Svete Trojice.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

aZdušnice uvek padaju u subotu kada se tim povodom organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Osim Duhovskih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim prolećne, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta.

Zadušnice pravoslavni hrišćani posvećuju svojim preminulim precima i prema tradiciji obilaze grobove, prislužuju sveće i služe pomene.

Vernici na taj dan upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili za života.

Prevou do Novog groblja

U subotu 19. juna 2021. godine biće otvorena vanredna linija 8L Trg Kralja Aleksandra – Novo groblje koja će u periodu od 07:00 do 10:00 i od 13:00 do 15:00 časova saobraćati sa 4 vozila i intervalom od 11 minuta a u periodu kada se očekuje najveći broj putnika, od 10:00 do 13:00 časova, sa 6 vozila i intervalom od 7 minuta.

Prevoz na redovnoj liniji broj 8 Novo groblje – Gabrovačka reka obavljaće se po subotnjem redu vožnje.

Ovim putem želimo da uputimo apel svim sugrađanima da za potrebe prevoza do Novog Groblja koriste vozila javnog prevoza kako bi se izbeglo stvaranje gužvi u saobraćaju.

Red vožnje za subotu 19.06.2021. godine za vanrednu liniju 8L možete pogledati ovde.


#   Niš   gradski prevoz   Sveta Trojica   Direkcija za javni prevoz   Zadušnice   Duhovi   Novo groblje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima