Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Moleban i krsni vhod povodom događaja u Crnoj Gori

rssBookmark and Share

Niš 02.01.2020. Južna Srbija Info

Zbog ugroženih verskih prava svih pravoslavnih, od danas, pa do 5. januara, u svim hramovima gde za to postoje uslovi, nakon redovnih večernjih bogosluženja, biće služen Moleban kanon Presvetoj Bogorodici, piše u saopštenju Eparhije niške, koje potpisuje Njegovo preosveštensto Episkop niški G.G. Arsenije.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Takođe u subotu nakon molebana u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene, vladika Arsenije predvodiće krsni vhod  do hrama Sv. Vasilija Ostroškog.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Želeći da svi damo svoj molitveni doprinos u nastavku borbe protiv zla i nepravde, koji su ozakonjeni u spornom zakonu kojim se ugrožavaju verska prava svih pravoslavnih u Crnoj Gori ovom prilikom obaveštavamo svo sveštenstvo, sveštenomonaštvo i verni narod bogospasavane Eparhije niške da će od danas pa do Badnjeg dana, zaključno sa nedeljom 5. januarom, u svim hramovima gde za to postoje uslovi, nakon redovnih večernjih bogosluženja, ovim povodom biti služen Molebni kanon Presvetoj Bogorodici.

Takođe molimo područno nam sveštenstvo da u svakodnevnim jutarnjim i večernjim bogosluženjima, kao i u Svetim Liturgijama u predstojeću subotu i na Nedelju Svetih Otaca - Oce, umnože svoje molitve tako što će u Mirnoj jekteniji, u prozbi: „Za blagoverni i hristoljubivi rod naš i za sve pravoslavne hrišćane, za hristoljubivu vojsku...“ umetnuti: „...i za očuvanje pravoslavnog naroda i svetinja u Crnoj Gori...“ a istu prozbu, kao i obično, završiti rečima: „...da im Gospod Bog pomogne da odole svakom neprijatelju i protivniku, Gospodu se pomolimo“.

U Suguboj jekteniji, u prozbi: „Još se molimo za blagoverni i hristoljubivi rod naš...“ treba umetnuti „...za očuvanje pravoslavnog naroda i svetinja u Crnoj Gori...“ i prozbu završiti rečima: „...i za sve pravoslavne hrišćane“.

Na Velikom vhodu, takođe, pominjati pravoslavni narod i svetinje Crne Gore.

Ovom prilikom pozivamo verni narod Eparhije niške da u što većem broju uzme učešće u ovim Molebanima te da umnoži svoje lične molitve kako u hramovima tako i u svojim domovima.

U iščekivanju sveosvećujućeg praznika Rođenja Hristovog, i mira koji On sobom donosi, uzdajući se u silu Božiju koja se u nemoći pokazuje, nadamo se izbavljenju i spasenju moćnom rukom Njegovom.
 

Episkop niški

ARSENIJE

Komentara: 0


#   Niš   SPC   Bogorodica   Crna Gora   Niška eparhija   Vladika Arsenije   molitva
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima