Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počinje ekološka kampanja o odgovornosti

rssBookmark and Share

Leskovac 10.09.2013. SR

U 25 opština na jugu i jugozapadu Srbije 16. septembra počinje kampanja "Gde je tvoj prag odgovornosti?" čiji je cilj podizanje svesti javnosti o značaju zaštite životne sredine, najavljeno je danas iz Programa evropskog partnerstva sa opštinama - EU Progres.

Počinje ekološka kampanja o odgovornosti

Kampanja će obuhvatiti opštine: Blace, Žitorađu, Kuršumliju, Prokuplje, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Leskovac, Medveđu, Crnu Travu, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Preševo, Surdulicu, Trgovište, Ivanjicu, Novu Varoš, Novi Pazar, Priboj, Prijepolje, Rašku, Sjenicu i Tutin.

Do kraja godine kampanja će se održati uz finansijsku pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske, preko Programa EU Progres, u saradnji sa konsultantskom agencijom Egzekjutiv grup i udruženjem gradjana "Generator" iz Vranja.

Narednih meseci će biti organizovane akcije čišćenja i sakupljanja komunalnog otpada i ulična dešavanja u kojima se očekuje veliki odziv gradjana, kao i niz radionica i obuka, kako bi se stanovnici odabranih opština podstakli da stvaraju ambijent u kojem je zaštita životne sredine jedan od razvojnih prioriteta svake lokalne zajednice.

Najveći ekološki problemi zajednički za sve opštine su odlaganje i nemogućnost recikliranja otpada, a na listi problema slede zagadjenje reka i emitovanje otrovnih gasova.

Kao prioritet i najveći izazov u zaštiti životne sredine, stanovnici najčešće pominju problem divljih ili nedovršenih deponija. U Vranju i okolnim opštinama posebno se naglašava potreba saniranja i završetka proširenja deponije "Meteris".

Pored toga, kao jedan od najvećih ekoloških problema u toj opštini i drugim mestima južne Srbije navodi se zagadjenje vodotokova i stoga se traži hitna izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda i čišćenje rečnih korita.

U većini opština, nedostatak ekološke svesti i kulture odgovornosti gradjana prema prirodi ističe se kao jedna od najvećih prepreka u stvaranju boljeg i zdravijeg odnosa prema životnoj sredini.

EU PROGRES je razvojni program koji se realizuje u 25 opština juga i jugozapada Srbije i predstavlja rezultat kontinuiranih napora dva donatora - Evropske unije i Vlade Švajcarske, koji na taj način pružaju podršku Vladi Srbije na putu modernizacije.

Komentara: 0


#   Leskovac   Vranje   Prokuplje   Bujanovac   Kuršumlija   Blace   Vlasotince   Švajcarska   Žitorađa   Bojnik   Lebane   Medveđa   Crna Trava   Bosilegrad   Vladičin Han   Preševo   Surdulica   Trgovište   opština   Novi Pazar   Zaštita životne sredine
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima