Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Susreti lekara Toplice u petak u Prokuplju

rssBookmark and Share

Prokuplje 05.06.2023. Južna Srbija Info

Ovogodišnje, 61. junske Susrete lekara Toplice, Podružnica srpskog lekarskog društva, obeležiće nizom manifestacija u petak 9. juna u Prokuplju. Tim povodom biće predstavljena i najnovija monografija „Putevima moderne medicine u Topličkom okrugu 1912.-1914.“, koju je pripremila Slavica Popović Filipović. U njoj se nalazi preko 200 fotografija i više od 60 priloga arhivske građe i izveštaja o stanju narodnog zdravlja u pomenutom periodu.

Susreti lekara Toplice u petak u Prokuplju

Kako navode u prokupačkoj Podružnici Srpskog lekarskog društva, koja je i izdavač monografije, reč je o nastavku prvog dela knjige „Čuvari narodnog zdravlja Topličkog kraja 1878-1912.“, od doktora Jovana Pelnarža do Alekse Savića, koja je objavljena prošle godine.

-Najnovija monografija sadrži preko 400 naslova, istorijskih knjiga, raznih dokumenata, državnog kalendara, medicinskih časopisa i listova, druge stare štampe, neobjavljenih radova, porodičnih sećanja, arhivske građe i izveštaja. Ona obiluje velikim brojem naučnih činjenica potkrepljenih dokumentima, istakao je predsednik Podružnice Srpskog lekarskog društva u Prokuplju Srđan Mijatović.

On je naglasio da se o čuvarima narodne medicine iz prošlosti u Toplici malo ili nedovoljno zna i da će upravo ova knjiga pomoći da se sačuvaju od zaborava, ali i dati doprinos naučnoj baštini srpske medicine.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Toplički okrug   lekari   Susret lekara Toplice
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima