Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izdavanje stanova - pitanja koje morate postaviti kada tražite stan

Bookmark and Share

22.06.2020. Nikola Stojanović

Jako je važno znati koja pitanja bi trebalo da postavite prilikom iznajmljivanja stana, posebno u ranim fazama kada tek počinjete sa potragom. Možda ćete odmah obići prelep stan i pomisliti da je to idealno rešenje za vas.

Izdavanje stanova - pitanja koje morate postaviti kada tražite stan

Međutim, postoji puno pitanja koja biste trebali da postavljate tokom obilaska stana kako biste osigurali da taj stan zaista bude idealan za vas. Evo koja su to pitanja:

Jako je važno znati koja pitanja bi trebalo da postavite prilikom iznajmljivanja stana, posebno u ranim fazama kada tek počinjete sa potragom. Možda ćete odmah obići prelep stan i pomisliti da je to idealno rešenje za vas. Međutim, postoji puno pitanja koja biste trebali da postavljate tokom obilaska stana kako biste osigurali da taj stan zaista bude idealan za vas. Evo koja su to pitanja:

1. Kako se plaća kirija?

Ovaj odgovor može da varira od stana do stana i od stanodavca do stanodavca. Većina stanodavaca i dalje preferira da po kiriju dolazi lično i da ona bude izražena u eurima, ali ovo zaista zavisi od svakog pojedinačnog stanodavca. Mlađi stanodavci i pogotovo oni koji imaju poverenja u osobu kojoj iznajmljuju stan pristaju i na plaćanje putem računa što znači da vas neće često proveravati. 

Takođe, pitajte svog potencijalnog stanodavca o naknadama u slučaju da zakasnite sa plaćanjem kirije. Ovo ćete naravno sve definisati u ugovoru o zakupu, ali je bitno da imate ove informacije odmah jer one mogu biti presudne za odabir stana za iznajmljivanje. 

 

2. Postoji li popust za dugoročno izdavanje stanova?

Ako planirate da se duže vreme zadržite u jednom stanu, trebalo bi da se raspitate o eventualnim promenama koje bi mogle da dođu kada obnovite ugovor o zakupu za izdavanje stanova. Podizanje cene je svakako nešto što vam neće odgovarati, a postoje stanodavci koji su spremni da malo spuste cenu ukoliko se kirija plati za nekoliko meseci unapred. 

 

3. Visina depozita i drugi troškovi useljenja

Visina depozita je svakako nešto što morate znati pre neo što se odlučite za stan. Nekada je depozit u visini jedne kirije, a neretko može biti i u visini dve ili tri kirije. Ovo je svakako još jedna od stavki koje ćete definisati u vašem ugovoru o zakupu. Bitno je i definisati kako će se taj depozit vratiti, da li će se on odbiti za poslednju kiriju ili stanodavac mora da vam vrati depozit u celosti kada jednom rešite da napustite stan. Drugi troškovi za useljenje su vam takođe bitni, nekada je slučaj da stan ima nerešene stare račune, pa se to mora rešiti sa stanodavcem pre useljenja, a nekada su potrebne razne popravke ili dorade u stanu pa se i to može nadoknaditi a da se iznos umanji prilikom plaćanja kirije.   

 

4. Komunalije i drugi troškovi

Pored osnovnih stavki koje smo nabrojali a koje uključuju visinu kirije, depozita i drugih troškova vezanih za stan, bitno je da pre odluke imate okvirnu računicu troškova za komunalije. Obavezno prilikom gledanja stana pitajte za iznose mesečnih računa za struju, grejanje, infostan i druge i uzmite u obzir i ove troškove prilikom odabira vašeg savršenog prostora za stanovanje. 

Neke od ovih stavki vam mogu delovati sitno, ali je bitno da imate plan budžeta da ne biste došli u situaciju da celokupna mesečna primanja date za prvi mesec života u novom stanu ili da shvatite da su kompletni troškovi ipak iznad vaših mogućnosti.

 

Komentara: 0


#   stanovi   nekretnine   izdavanje
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}