Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„Athens authentic marathon“ - Nišlijka u centru Atine

rssBookmark and Share

Niš 23.11.2021. Južna Srbija Info

Na nedavno održanom najstarijijem i najautentičnijem maratonu na svetu „Athens authentic marathon“ na kojem je učestvovalo preko 10.000 maratonaca iz celog sveta, u ukupnom plasmanu od 1639 takmičara, među 277 žena, zahvaljujući podršci i pomoći Gradske opštine Medijana, našla se Nišlijka Jadranka Tasić. U njenoj kategoriji bila je 51. i jedina je žena od 10-ak trkača iz Srbije.

„Athens authentic marathon“ - Nišlijka u centru Atine

Trčalo se istorijskom trasom od 42,2 km od čuvenog maratonskog polja, gde je 490. godine pre nove ere održana čuvena bitka između Atinjana i Persijanaca, do centra Atine, odnosno do stadiona Panathenaik, gde su 1896. održane prve moderne Olimpijske igre. Prema legendi, tu trasu, prvi put je pretrčao glasnik Filipides, posle bitke Grka i Persijanaca na Maratonu. Trčao je od Maratonskog polja do Atine, da bi javio lepu vest da su pobedili Grci. Nažalost, posle pretrčane trase je i umro.

Iako je obično limit na svim maratonskim trkama sati 6, limit za završetak ovog Maratona, bio je 7 sati, jer je trasa jako teška. Teren od  42 km čine uzbrdice. Jadranka je Atinski maraton pretrčala za  04:52:36, što je njen lični rekord na maratonima  tog ranga. 

 


#   Niš   Medijana gradska opština   maraton   Atina   Jdranka Tasić   trčanje   Athens authentic marathon
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima