Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niška "sirena"

rssBookmark and Share

01.04.2014. Jelena Marinović, RTS

Na međunarodnom takmičenju u ronjenju na dah održanom u Nišu oboren je državni rekord u disciplini sa perajima, a rekorderka je mlada Nišlijka Ljubica Trutić, koja se ovim sportom bavi tek tri godine.

Niška "sirena"

Nišlijka Ljubica Trutić na međunarodnom takmičenju u ronjenju na dah, održanom u Nišu, oborila je državni rekord u disciplini sa perajima. Niška sirena, kako je zovu, u bazenu je, kaže, odmalena.

Ljubica ima svega 20 godina, nežnu građu i moć da u disciplinama koje zahtevaju snagu i kondiciju ostavi mnoge mladiće iza sebe. Ona je državna prvakinja i šestoplasirana u svetu u ronjenju na dah.

"Pored toga što je potrebna fizička spremnost, postrebna je psiha,  jer ne može ovim sportom da se bavi onaj ko nije psihički jak da izdrži taj napor, da prevaziđe svoje granice", kaže Ljubica Trutić.

Ljubica svoje granice prevazilazi gotovo na svakom takmičenju, obarajući lični rekord. Nacionalne rekorde postavila je preronivši 200 metara u disciplini sa perajima i 127 bez peraja. Državna je rekorderka i u najtežoj disciplini statika, u kojoj je uspela da zadrži dah  6'17" .

"Prva tri, četiri minuta trudim se da se opustim, da mislim na nešto lepo, na pejzaže, a onda kreću kontrakcije dijafragme, tu počinjem da se borim sa sobom i bodrim samu sebe da izdržim što više", kaže Ljubica.

Niška sirena u bazenu je odmalena. Najpre je trenirala sinhrono plivanje, a ronjenju na dah posvetila se pre tri godine. Uspešno studira i stomatologiju i pored svakodnevnih napornih treninga u klubu.

Darko Radovanović, trener u Ronilačkom kluba "Naissub diving" u Nišu kaže da iako je reč o vodenom sportu, Ljubica radi i na suvom treninge, kao i neke vežbe disanja.

"Tako da je jača i mentalno, pa i fizički od mnogih muškaraca koji se bave ovim sportom", dodaje on.

Ljubica kaže da joj je san mi da obori svetski rekord, naročito u dinamici s perajima, što joj je omiljena disciplina.

Oni koji je poznaju ne sumnjaju u to, a ona se već ozbiljno priprema za za timsko svetsko prvenstvo na Sardiniji u septembru.

video...

Komentara: 0


#   Darko Radovanović   plivanje   Ljubica Trutić   svetsko prvenstvo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima