Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Advokatu štrajkbreheru tri godine suspenzije

rssBookmark and Share

20.04.2015. Tanjug, Južna Srbija Info

Disciplinski sud Advokatske komore u Nišu izrekao je Draganu Dozetu iz tog grada disciplinsku meru brisanja iz imenika advokata u trajanju od tri godine, jer se nije priključio protestu svojih kolega.

Dragan Dozet, Foto NTV
Dragan Dozet, Foto NTV

Disciplinski sud je konstatovao da se Dozet oglušio na odluku Advokatske komore Srbije (AKS) i nije poštovao uputstvo o obustavi rada advokata koje je izdala AKS.

Džuniću "samo" godina
Niškom advokatu Bobanu Džuniću izrečena je ranije mera brisanja iz imenika advokata na period od jedne godine, a i on je novinarima rekao da će se na takvu odluku žaliti.

 Dozet je u izjavi Tanjugu rekao da će se žaliti na odluku Disciplinskog suda u Nišu Advokatskoj komori, a ukoliko ona bude potvrdila prvostepenu odluku da će povesti upravni spor i tražiti privremenu meru da može da nastavi da se bavi advokaturom do okončanja tog spora.

Dozet smatra da mu je bilo ugroženo ustavno pravo na rad i da niko nije mogao da ga na silu natera na obustavu ako on sam nije pristajao na takav vid protesta.

On se posebno zalagao tokom protesta da advokati moraju da postupaju u krivičnim predmetima u kojima je odbrana obavezna.

Njemu se zamera ne samo što je radio tokom štrajka advokata, već i što je svojim izjavama medijima, kako se navodi, naneo štetu advokaturi, njenoj samostalnosti i nezavisnosti.

Dozet napominje da samostalnost i nezavisnost advokature izvire iz samostalnosti i nezaviosnosti advokata kao pojedinca, pa ako nema samostalnosti i nezavisnosti za pojedinca nema je i za advokaturu.

 


#   advokat   Boban Džunić   advokatska komora   Dragan Dozet   štrajk advokata
@DzunicBoban @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima