Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bujica vode poplavila Vranjsku Banju, nema naznaka povlačenja

rssBookmark and Share

Vranje 23.01.2015. Južna Srbija Info, OK Radio, Grad Vranje

Zbog obilnih padavina proglašena vanredna situacija u gradskoj opštini Vranjska Banja i selima sa desne strane južne Morave.
Nadležni pozivaju meštane da se priključe dobrovoljcima u postavljanju nasipa.

Bujica vode poplavila Vranjsku Banju, nema naznaka povlačenja

Štab za vanredne situacije grada Vranja danas je održao hitnu sednicu zbog obilnih padavina, koje su ugrozile teritoriju gradske opštine Vranjska Banja, a posebno naselje Savinci i sela Bujkovac, Korbevac i Izumno.

Na osnovu procene sa terena Štab za vanredne situacije doneo je odluku da se na teritoriji gradske opštine Vranjska Banja proglasi vanredna situacija. Odmah su preduzete sve neophodne mere, odnosno upućena je mehanizacija u ugrožena područja u cilju zaštite imovine i ljudi. Takođe, proglašena je i vanredna situacija u selima sa desne strane južne Morave.

Najugroženiji je putni pravac Tibužde - Lukovo i Tibužde -Leva reka. Put Gornje Trebešinje - Nastavce je neprohodan i oboreni su stubovi za niskonaponsku mrežu. Po rečima zamenika gradonačelnika Dragoljuba Stevanovića na raspolaganje su stavljeni mehanizacija i ljudstvo javnih preduzeća.

U toku večeri biće održana još jedna sednica Štaba za vanredne situacije.

Foto OK Radio

Bujica vode poplavila je pojedine delove Vranjske Banje, a iz preduzeća Uprava Banje pozivaju meštane da se priključe dobrovoljcima u postavljanju nasipa.

Direktor tog preduzeća Goran Marković za OK Radio kaže da je voda počela da se izliva iz manjih potoka i da nema naznaka povlačenja bujice.

– Već više od pet sati borimo se sa poplavama u Vranjskoj Banji, a najkritičniji delovi su Savinci i Ogoš, ali i sela Bujkovac i Korbevac.

U naselju Savinci voda je srušila jedan zid, a u Ogošu su podrumi kuća puni vode.

Pozivam građane da nam se pridruže, jer ne možemo sami da se izborimo sa ovom vodenom stihijom i stvar postaje ozbiljna jer kiša ne prestaje da pada – kaže Marković.

Prema njegovim rečima, na sprečavanju većih katastrofa trenutno radi oko 10 ljudi, većinom zaposlenih u Upravi Banje.

Oni trenutno pune džakove peskom, a o situaciji u Banji obavešten je i Centar za vanredne situacije u Vranju. Za sada, pomoć u vidu peska i mašina uputili su i vranjski „Vodovod“ i „Komrad“.

Zainteresovani građani mogu se javiti u ugroženim naseljima ili Upravi Banje na telefon 545-600


Bujica vode iz planinskih reka potkopala je i odvalila deo puta i oborila električne stubove u Gornjem Trebešinju kod Vranja.

Planinska reka odnela i put kod Vranja Planinska reka odnela i put kod Vranja
Zbog toga su sela Trebešinje i Nastavce bez struje.

Kako se saznaje, kao posledica kiše i otapanja snega, iznenada je nabujala planinska reka koja protiče kroz ova sela, odcepila je deo lokalnog puta, oborila električne stubove, a počupano je i nekoliko topola.

U sektoru za vanredne situacije kažu da je uvedeno vanredno stanje i u okolnim selima.

Stanje još uvek nije katastrofalno, ali je alarmantno, tim pre ukoliko ne dođe do stagniranja vodostaja planinskih reka i Južne Morave.

Putni pravci Korbevac - Kriva Feja i Bujkovac - Korbevac u prekidu

Prema podacima koji stužu u Štab za vanredne situacije nabujala Korbevačka reka odnela je most, što je dovelo do prekida u saobraćaju putnog pravca Korbevac-Kriva Feja.

Sve raspoložive ekipe su na terenu, a stručnjaci Direkcije za izgradnju i razvoj grada procenjuju ugroženost mostova i putnih pravaca usled obilnih padavina.

Nabujala Korbevačka reka ugrozila je još jedan most, tako da je u prekidu i putni pravac Bujkovac - Korbevac.


#   Vranje   Vranjska Banja   Kriva Feja   vanredno stanje   poplava   bujica   vanredna situacija   Dragoljub Stevanović   bez struje   štab za vanredne situacije   Goran Marković   poplava 2015   OK Radio   gradske opštine   Centar za vanredne situacije
@okradio_rs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima