Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zbog obilnih padavina ugrožene opštine Vranje, Vladičin Han, Surdulica...

rssBookmark and Share

Vranje 23.01.2015. Južna Srbija Info/Tanjug

Zbog obilnih padavina i kiše ugrožen je veliki deo opština Vladičin Han i Vranja, a usled izlivanja reke Vrle na području Surdulice poplavljeno je oko tridesetak dvorišta i kuća u četiri sela ka Vladičinom Hanu.

Zbog obilnih padavina ugrožene opštine Vranje, Vladičin Han, Surdulica...

Kako se navodi na internet portalu te opštine nabujala Korbevacka reka odnela je dva mosta, što je dovelo do prekida u saobraćaju putnog pravca Korbevac - Kriva feja, odnosno Bujkovac - Korbevac, koji je sada prohodan.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije putni pravac Bujkovac - Korbevac je prohodan, ali se saobraćaj otežano odvija i prolazak vozila reguliše saobraćajna policija.

Poplavljena su, kako je prenela radiotelevizija Vranje, i moravska sela Priboj, Stubal, Suva Morava, Lepenica i sela prema Surdulici, Prekodolce i Žitorađe. Nabujali potoci ugrozili su i Vladičin Han, poplavivši centar grada.

U 22 sata, kako je najavljeno, biće održana sednica Štaba za vanredne situacije, čije su ekipe trenutno na terenu. Stručnjaci Direkcije za izgradnju i razvoj grada, kako se navodi na portalu RTV Vranje, procenjuju ugroženost mostova i putnih pravaca.

Ranije danas Štab za vanredne situacije grada Vranja održao je hitnu sednicu zbog obilnih padavina i doneo odluku da se na teritoriji gradske opštine Vranjska Banja proglasi vanredna situacija. Kako se navodi odmah je upućena mehanizacija u ugrožena područja u cilju zaštite imovine i ljudi. Vanredna situacija proglašena je i u selima s desne strane Južne Morave. Najugroženiji je putni pravac Tibužde - Lukovo i Tibužde - Leva reka. Put Gornje Trebešinje - Nastavce je neprohodan i oboreni su stubovi za niskonaponsku mrežu.

Usled izlivanja reke Vrle na području Surdulice poplavljeno je oko tridesetak dvorišta i kuća u četiri sela ka Vladičinom Hanu, rekao je večeras Tanjugu predsednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev.

On je kazao da situacija nije alarmantna ali da su sve gradske službe u pripravnosti zbog otapanja snega na Vlasinskom jezeru što može dovesti do dodatnih poplava u nižim predelima.
„Tokom dana je pala velika količina vlažnog snega koji se brzo otapao zbog čega je došlo do izlivanja na nekoliko mesta reke Vrle, koja inače prolazi kroz Surdulicu i Vladičin Han. Usled velike količine vode koju nije mogla da primi kanalizacija došlo je i do plavljenja nekoliko ulica u samoj Surdulici. Kako sam saznao, najteže je na teritoriji Crne Trave gde je sneg pokidao dalekovode a i telefonske linije su u prekidu", rekao je Tončev.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić potvrdio je da je zbog poplava u selima oko Vranjske Banje i izlivanja Južne Morave uvedena vanredna situacija na toj teritoriji grada.

Načelnik sektora za vanredne situacije za Jablanički okrug Miodrag Marjanović saopštio je večeras da je došlo do izlivanja Južne Morave na ulazu u varošicu Grdelica.

„Do sada je poplavljeno desetak dvorišta i kuća. Angažovali smo odmah neka preduzeća i obezbedili džakove koje punimo peskom kako bi postavili bedem jer vodostaj reke raste“, kazao je Marjanović.

Na području Predejana Južna Morava je poplavila i lokalne seoske puteve.

Zbog izlivanja Južne Morave obustavljen saobraćaj kod Vladičinog Hana

Saobraćaj na državnom putu II A reda broj 158, na deonicama Momin Kamen - Vladičin Han i Predejane - Džep obustavljen je zbog izlivanja Južne Morave, odnosno zbog nabujalog potoka koji je odneo trup nasipa puta u blizini Caričine Doline.

JP "Putevi Srbije" apelovali su na učesnike u saobraćaju da poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju, ograničenje brzine i da vožnju prilagode uslovima na putu.

 


#   Vranje   Vladičin Han   Surdulica   Vranjska Banja   Kriva Feja   Lepenica   Prekodolce   Predejane   poplava   Grdelica   internet   poplava 2015   Miodrag Marjanović   gradske opštine
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima