Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Sveta Petka Trnova

Bookmark and Share

08.08.2022. Južna Srbija Info

Srpska pravoslavna crkva slavi danas prepodobnu mučenicu Paraskevu, u narodu poznatu kao Petka Trnova, jednu od svetiteljki istog nadimka koje čine u narodu veoma poštovan kult Svete Petke.

Danas je Sveta Petka Trnova

Sveta Petka je bila rodom iz Rima, poticala je iz hrišćanske porodice i živela je u drugom veku posle Hrista. Nakon smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se.

Zamonašivši se, propovedala je zabranjenu Hristovu veru i zato je bila optužena caru Antoninu Piju. Iscelivši i samog cara, koji se krstio, nastavila je da misionari u drugim krajevima.

Zbog propovedanja hrišćanske vere zatvarana je, silno mučena i na kraju je posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine. Njene mošti kasniije su prenesene u Carigrad.

Praznik Petke Trnove spada u nepokretne, svake godine slavi se 8. avgusta po gregorijanskom ili 26. jula po julijanskom kalendaru.

Praznikom prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Petka Trnova, završava se mali letnji “ciklus ženskih praznika”, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Tada se izbegavaju svi teži poslovi u polju i u kući.

Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mešaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.


#   SPC   hrišćanstvo   Petka Trnova
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima