Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas počinje izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve

Bookmark and Share

18.02.2021. Južna Srbija Info

Svetom arhijerejskom Liturgijom koja je u hramu Svetog Save na Vračaru počela u 9 časova, načalstvuje Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom, predsedavajući Svetim Arhijerejskim Sinodom, uz sasluženje ostalih arhijereja, započeće Sveti Arhijerski Sabor za izbor novog poglavara Srpske Pravoslavne Crkve.

Danas počinje izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve

Izborni Sabor biće održan u kripti Spomen hrama Svetog Save na Vračaru po proceduri određenoj Ustavom Srpske Pravoslavne Crkve i kanonima Svete Crkve.

Nije predviđeno prisustvo medija ovom događaju, a po završetku zasedanja biće izdato zvanično saopštenje za javnost, piše u saopštenju SPC.

Ovo je prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Kandidat za patrijarha može biti neko od 30 arhijereja sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno.

Uslov za izbor je nadpolovična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.


#   SPC   Patrijarh Irinej   Hram Svetog Save   Sinod   Patrijaršija   Mitropolit Hrizostom   Sabor SPC
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima