Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Do jeseni gotov Koridor 10 u Grdeličkoj klisuri

rssBookmark and Share

Grdelička klisura 12.04.2018. Južna Srbija Info

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će deonica Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri, u dužini od 26 kilometara, biti potpuno završena do jeseni, a da je moguće da već tokom leta bude pušten saobraćaj u poluprofilu.

Do jeseni gotov Koridor 10 u Grdeličkoj klisuri

Mihajlović je, nakon razgovora sa zamenikom predsednika Vlade Republike Makedonije Kočom Anđuševim, objasnila da ćemo do početka turističke sezone već imati završen taj auto-put kroz Grdeličku klisuru, pri čemu će na nekim delovima biti gotova jedna traka autoputa, a na nekim i obe.

Na nama je odluka da li ćemo tako da pustimo u saobraćaj ili ćemo sačekati do jeseni, do kada će biti sve gotovo u punom profilu, rekla je ona, dodavši da je, prema podacima ministarstva na čijem je čelu, u Grdeličkoj klisuri procenat realizacije radova od 80 do 97 odsto.

Anđušev je najavio da će do kraja aprila biti završena i puštena u saobraćaj poslednja deonica auto-puta kroz Makedoniju, na trasi Koridora 10.

U pitanju je deonica Demir Kapija–Smokvica kod Đevđelije, duga 28,2 kilometra, rekao je on, dodavši da će turisti iz Srbije koji idu u Grčku na more moći da putuju auto-putem od Tabanovaca do Đevđelije.

Na sastanku je bilo reči i o izgradnji zajedničkog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce, pri čemu je dogovoreno da se ubrzaju pripreme za izgradnju tog prelaza, koji će omogućiti da se sve granične i carinske procedure obavljaju samo u jednoj železničkoj stanici - Tabanovce, čime će se skratiti vreme zadržavanja vozova.

Dogovorili smo se da ubrzamo ovaj projekat, koji podržava i EU i da počnemo što pre, ako je moguće već u 2019. godini, da gradimo zajednički granični prelaz, budući da se već završava kompletna projektno-tehnička dokumentacija, rekla je Mihajlović.

Ona je izrazila zahvalnost Anđuševu na podršci koju je Makedonija pružala Srbiji u uvođenju elektronskih građevinskih dozvola, zahvaljujući kojoj je Srbija danas 10. na "Duing biznis listi" po kriterijumu izdavanja građevinskih dozvola.

Iz saradnje sa Makedonijom proizašli su i reformski zakoni koje smo donosili i napredak Srbije na toj listi Svetske banke, naglasila je Mihajlović, dodajući da će Srbija uvesti i e-Katastar po ugledu na Makedoniju.

Anđušev je rekao da je formiranje jedinstvenog graničnog prelaza u stanici Tabanovce u interesu obe zemlje i njenih građana, kao i da je na sastanku razgovarano i o potencijalnom zajedničkom finansiranju, kao i o mogućosti da radovi počnu već u 2019. godini.

On je posebno pohvalio dobru saradnju sa Mihajlović i njenu operativnost, ističući da uvek pita kada će da počnu radovi na projektu, a ne kada ćemo početi da pričamo o projektima.


#   saobraćaj   auto-put   Zorana Mihajlović   Grdelička klisura   koridor 10   Granični prelaz   Makedonija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima