Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Godišnjica ubistva Zorana Đinđića

Bookmark and Share

12.03.2015. Južna Srbija Info

Danas je 12 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, na koga je atentat izvršen ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije u Beogradu.

Godišnjica ubistva Zorana Đinđića

Za ubistvo Đinđića, koji je bio lider Demokratske stranke, pravosnažno je na višedecenijske kazne zatvora osuđeno više pripadnika "zemunskog klana" i "crvenih beretki", na čelu sa Zvezdanom Jovanovićem kao neposrednim izvršiocem i Miloradom Ulemekom Legijom.

Iako postoje indicije, politička pozadina atentata nikada nije otkrivena.

Zoran Đinđić rođen je u Šamcu 1952. godine. Bio je srpski političar i državnik, filozof i doktor filozofije, jedan od 13 intelektualaca koji su obnovili rad predratne DS, gradonačelnik Beograda i premijer Srbije od 2001. do 2003. godine.

Đinđića istorija beleži kao prvog demokratski izabranog predsednika Vlade Srbije koji je, nakon što je imenovan na ovu funkciju 2000. godine, pokrenuo niz korenitih ekonomskih, socijalnih i političkih reformi.

On je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije.Vlada na čijem je čelu bio izabrana je 25. januara 2001. godine.

Vlada koju je formirao počela je saradnju sa Haškim tribunalom i tokom njenog mandata, u skladu sa međunarodnim obavezama, uhapšeno je nekoliko haških optuženika, među kojima je bio bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Đinđić je sahranjen 15. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu više od 70 stranih državnih delegacija, dok je u pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo više stotina hiljada građana.


#   DS   Srbija   ubistvo   godišnjica   smrt   Zoran Đinđić   In memoriam   predsednik Srbije   istorija   Slobodan Milošević
@demokrate @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima