Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Hoće li biti treće doze vakcine?

Bookmark and Share

24.07.2021. Južna Srbija Info

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je treću dozu vakcine protiv koronavirusa. U zemlji se danima beleži trocifreni broj zaraženih. Stručnjaci upozoravaju da na to utiče nizak stepen vakcinacije od kovida, a najveći trenutni problem je mala vakcinisanost među mladima.

Ilustracija
Ilustracija

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek navodi za RTS da se uvođenjem treće doze, dodatno štite osetljive kategorije stanovništva, čiji imunološki sistem daje slabiji odgovor na vakcinaciju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, kao i svima koji to žele.

Objašnjava da je preporuka doneta na osnovu svetskih istraživanja koja su pokazala da treća doza pojačava imunitet kod osoba koje su slabije reagovale na dve doze. 

Apeluje na mlade između 18 i 30 godina da se vakcinišu, kako bi, kako kaže, imali mnogo mirniju jesen nego što nas očekuje.

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Zaključak o davanju saglasnosti za priznavanje potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti kovid 19 i potvrde o preležanoj bolesti na osnovu faktičkog reciprociteta.


#   Ministarstvo zdravlja   Koronavirus   kovid vakcina   Mirsad Đerlak dr
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima