Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bomba raznela pušnicu, letele šunke

rssBookmark and Share

03.11.2011. Pres

Porodica Zdravković iz zaplanjskog sela Ravna Dubrava pukom srećom sačuvala je glavu kada im je pušnica u kojoj su sušili meso tek zaklane svinje odletela u vazduh.

Bomba raznela pušnicu, letele šunke

Nesreća se dogodila u nedelju kada su Zdravkovići dimeći meso uz drva potpalili i granatu koja je pod još nerazjašnjenim okolnostima dospela u pušnicu.

Žrtve su izbegnute pukim slučajem, jer je Bojan Zdravković samo nekoliko trenutaka pre eksplozije izašao iz pušnice.

Granata je imala ogromnu razornu moć pa su njeni delovi, kao i delovi pušnice, završili u dvorištima meštana u drugom kraju sela. Policija je saopštila da je reč o "neeksplodiranom ubojnom sredstvu" iz nekog od prethodnih ratova, ali niko ne zna kako je dospelo u pušnicu.

Tihomir Zdravković (73), Bojanov otac, još se nije oporavio od šoka.

"Bojan radi u Austriji ali je pre nekoliko dana došao da nas obiđe. Odlučili smo da zakoljemo svinju i osušimo meso dok je on tu. Dimili smo dva, tri dana i sve je bilo u redu, niko nije ni slutio da je u pušnici bomba.

U nedelju je otišao da podloži vatru. Supruga i ja smo sa jednim rođakom sedeli na terasi ispred kuće. Bojan je taman koraknuo ka terasi kada je puklo. To je bilo strahovito, činilo mi se da se zemlja zatresla.

Nad celim dvorištem se nadvio crni dim, a komadi betona leteli su svuda. Ljudi iz sela su nam kasnije kazali da su i u svojim dvorištima nalazili ostatke koji su odleteli odavde", priča Tihomir.

Njegova supruga Rajna dodaje da ne zna kako je bomba dospela u njihovo dvorište.

"Avioni su ovuda nadletali za vreme poslednjeg rata, ali nisu bacali bombe. Moguće je da je ta granata iz nekog od prethodnih ratova. Ko bi ga znao sada posle toliko vremena...", čudi se ova žena.

Portparol Policijske uprave u Nišu Lidija Pavlović saopštila je da se kod Zdravkovića zateklo "neeksplodirano ubojno sredstvo" zaostalo iz nekog od prethodnih ratova, koje se raspalo, što otežava njegovu identifikaciju.

Žarko Damnjanović, načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu, ističe da se na području Niša i okoline vrlo često pronalaze zaostale eksplozivne naprave iz prethodnih ratova.

"Od početka godine uklonili smo 31 eksplozivnu napravu, a za proteklih šest godina čak 273 komada raznovrsnih ubojnih sredstava. Najčešće se nalaze u zemlji prilikom građevinskih radova i uglavnom su iz perioda Prvog i Drugog svetskog rata.

Veću količinu avio-granata našli smo u reci Moravi, kod sela Klisura. Međutim, ove godine smo pronašli i 19 artiljerijskih minobacačkih granata, jednu protivtenkovsku minu, jednu avio-bombu, jednu topovsku granatu...

Ono što moram da istaknem je da su te eksplozivne naprave i posle tolikog vremena veoma opasne, čak i opasnije jer su istrulele, pa je i najmanje njihovo pomeranje rizično", kaže Damnjanović za "Pres".


Komentara: 0


#   policija   selo   Lidija Pavlović   Žarko Damnjanović   Bojan Zdravković
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima