Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Građani pohitali na srpska sela da uzgajaju...

rssBookmark and Share

Niš 03.10.2016. Politika, Mondo

U područjima u Srbiji gde je zamrla poljoprivreda i gde nema mladih i sposobnih ljudi da rade sve je više zloupotrebe plodnih njiva i parcela u kriminalne svrhe, piše danas "Politika".

Foto: Beta, Saša Đorđević
Foto: Beta, Saša Đorđević

Samo od početka godine pripadnici Službe za suzbijanje narkomanije Policijske uprave Niš otkrili su dvadesetak slučajeva zasada indijske konoplje u selima opštine Ražanj, Svrljig, Aleksinac, u okolini Doljevca i Gadžinog Hana, i drugim mestima u Pomoravlju i Ponišavlju.

Uhapšen je veliki broj osoba koje su se bavile protivzakonitom proizvodnjom narkotika. Najzanimljivije je da niko od uhapšenih nije meštanin tih sela, već je reč o žiteljima većih gradova - Niša, Prokuplja, Kruševca i drugih - a "prljavom rabotom" bavili su se na njivama svojih očeva i dedova.

Pronašli su poljoprivredne parcele u mestima gde je malo stanovnika u zabitima u koje niko ne zalazi i smatrajući da su daleko od očiju i kontrole, uzgajali velike zasade kanabisa, od kog su kasnije u specijalnim nelegalnim laboratorijama pravili drogu.

Sredinom prošle nedelje u zajedničkoj akciji sa kolegama iz Zaječara niška policija otkrila je najoriginalnije "oživljavanje srpske privrede".

U ataru malog i skoro napuštenog sela u opštini Knjaževac, uhvatili su tridesetogodišnjeg Beograđanina, čiji roditelji su poreklom iz tih krajeva jugoistočne Srbije i Timočke krajine, koji je na njivi uzgajao psihoaktivnu pečurku psicolin.

Kada su u ovom selu policjaci zaskočili S.M., rođenog 1986. godine u Beogradu, pronađena je neverovatna količina očišćene sirove pečurke koja se smatra opojnom drogom - čak 289 kilograma upakovanih u 15 plastičnih džakova pripremljenih kao sirovina za preradu. I još desetak većih džakova neprečišćenog materijala za njive.

Sa njive svog dede ovaj Beograđanin je urbanu pečurku opijat, prebacio u podrum kuće svojih predaka koji je specijalno preuredio i u kojem je mabijent prilagodio za preradu, uz potrebnu opremu. U podrumu je pronađeno nekoliko tegli sa već osušenim psicolinom. Pred sam transport za Beograd i prodaju narkomanima S.M je uhapšen i dalji postupak se vodi u zaječarskom tužilaštvu, piše danas "Politika".


#   Niš   Prokuplje   Aleksinac   Beograd   policija   droga   Ražanj   marihuana   Svrljig   Doljevac   Gadžin Han   selo   Knjaževac
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima