Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Carinici na Gradini sprečili prevaru sa falsifikovanim sertifikatima

rssBookmark and Share

Gradina 23.09.2020. Južna Srbija Info

Carinici su 22. septembra 2020. godine na graničnom prelazu Gradina zaplenili 18 falsifikovanih sertifikata i barkodova svetski poznatih marki Armani i Guči i tako sprečili da se kopije njihovih proizvoda prodaju na tržištu kao originali.

Carinici na Gradini sprečili prevaru sa falsifikovanim sertifikatima

Slučaj je otkriven kada je na red za carinsku kontrolu na ulazu u zemlju pristigao autobus novopazarskih registarskih oznaka koji je prevozio putnike iz Turske ka Srbiji.

Među putnicima tog autobusa našao se i 51-godišnji Piroćanac u čijoj su torbici, koju je nosio oko struka, carinici pronašli sertifikate, nalepnice i bar kodove za razne modne detalje (marame, šalove, rukavice, čarape, šešire, kaiševe, nakit) svetski poznatih marki ''GUCCI'' i ''EMPORIO ARMANI'' čija je vrednost od 75 do 475 evra.    

Iskusnim carinicima to nije moglo da promakne, jer su odmah posumnjali da bar kodovi potiču od stvarno prodate originalne robe, ali da ih je neko vešto falsifikovao nameravajući da ih potom prikači uz kopije proizvoda i tako ih prikaže kao originale.

Carinici su tako uspeli da osujete još jedan pokušaj sajber kriminala, jer da je pokušaj bio uspešan, neko bi modni detalj koji vredi 2 evra kupio uveren da vredi 475 evra.

Podsećamo da se Uprava carina aktivno bori za očuvanje prava intelektualne svojine, tako da će zastupnici pomenutih brendova biti odmah informisani o otkrivenom pokušaju zloupotrebe,  kako bi mogli da se uključe u postupak i potvrde da li su sumnje carinika opravdane. 

Komentara: 0


#   Gradina   carina   falsifikovanje   Granični prelaz   brend   bar kod
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima