Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Huligani kradu i uništavaju saobraćajne znakove

rssBookmark and Share

15.12.2013. S. Radović

Krađa i lomljene saobraćajnih znakova na područiju opštine Kuršumlija nije nova pojava. Najčešći razlog krađa je preprodaja aluminijuma i drugih metalnih delova znakova kao sekundarne sirovine, ali postoje i bizarni razlozi poput - pečenja paprike, pravljenja metalnih ograda, antena, svinjaca, kokošinjaca ili lopata za sneg, dok se metalne rešetke na slivnicima koriste za roštilj.

Huligani kradu i uništavaju saobraćajne znakove

U direkciji za izgradnju u Kuršumliji kažu da je u poslednje vreme sve izraženiji huliganizam, odnosno uništavanje i savijanje znakova, što je posebno izraženo tokom vikenda kada se izlazi u grad.

- Imamo veliki problem zbog huligana koji lome ili savijaju saobraćajne znakove. Najveći broj oštećenja se događa kada je vikend, petak ili subota, kada se izlazi u grad, kažu nadležni u direkciji za izgradnju.

Oni napominju da se ovakvim ponašanjem huligana ugrožavaju životi učesnika u saobraćaju.

Cena jednog saobraćajnog znaka je oko 4.000 dinara, što zavisi od materijala od koga je napravljen, dok postavljanje jedne metalne rešetke košta oko 10.000 dinara. Kazne za krađu znakova se kreću od 15.000 do 30.000 dinara, ili zatvor do 30 dana. Ipak, počinioci se retko uhvate.

Policija navodi da je krađa znakova manja pojava nego ranijih godina, ali da je sve izraženije njihovo oštećivanje.

Problem sa krađama mogao bi uskoro da postane prošlost jer su nedavno usvojene izmene Krivičnog zakonika gde su drastično pooštrene kazne.

Usvojenim izmenama kao teška krađa tretira se krađa javnih uređaja za vodu, kanalizaciju, toplotu, gas, električnu energiju ili drugu energiju ili uređaje sistema javnog saobraćaja i veza. Za direktne izvršioce tih krivičnih dela predviđena je kazna u intervalu od jedne do osam godina, dok je kazna za one koji učestvuju u lancu preprodaje ili kupovine od šest meseci do pet godina. Za svako uništavanje ili oštećenje javnog uređaja, kao i za prikrivanje javnih uređaja, predviđena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.


#   krađa
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima