Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хулигани краду и уништавају саобраћајне знакове

rssBookmark and Share

15.12.2013. С. Радовић

Крађа и ломљене саобраћајних знакова на подручију општине Куршумлија није нова појава. Најчешћи разлог крађа је препродаја алуминијума и других металних делова знакова као секундарне сировине, али постоје и бизарни разлози попут - печења паприке, прављења металних ограда, антена, свињаца, кокошињаца или лопата за снег, док се металне решетке на сливницима користе за роштиљ.

Хулигани краду и уништавају саобраћајне знакове

У дирекцији за изградњу у Куршумлији кажу да је у последње време све израженији хулиганизам, односно уништавање и савијање знакова, што је посебно изражено током викенда када се излази у град.

- Имамо велики проблем због хулигана који ломе или савијају саобраћајне знакове. Највећи број оштећења се догађа када је викенд, петак или субота, када се излази у град, кажу надлежни у дирекцији за изградњу.

Они напомињу да се оваквим понашањем хулигана угрожавају животи учесника у саобраћају.

Цена једног саобраћајног знака је око 4.000 динара, што зависи од материјала од кога је направљен, док постављање једне металне решетке кошта око 10.000 динара. Казне за крађу знакова се крећу од 15.000 до 30.000 динара, или затвор до 30 дана. Ипак, починиоци се ретко ухвате.

Полиција наводи да је крађа знакова мања појава него ранијих година, али да је све израженије њихово оштећивање.

Проблем са крађама могао би ускоро да постане прошлост јер су недавно усвојене измене Кривичног законика где су драстично пооштрене казне.

Усвојеним изменама као тешка крађа третира се крађа јавних уређаја за воду, канализацију, топлоту, гас, електричну енергију или другу енергију или уређаје система јавног саобраћаја и веза. За директне извршиоце тих кривичних дела предвиђена је казна у интервалу од једне до осам година, док је казна за оне који учествују у ланцу препродаје или куповине од шест месеци до пет година. За свако уништавање или оштећење јавног уређаја, као и за прикривање јавних уређаја, предвиђена је затворска казна од шест месеци до пет година.


#   крађа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима