Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jezivije i od smrti

rssBookmark and Share

Leskovac 27.10.2010. S. VELjKOVIĆ, Novosti

Nepokretna Zagorka Petrović u domu kod Vladičinog Hana danima gledala kako pacovi jedu telo sina. Vlastimir umro od gladi. Stravu u kući otkrio rođak

VLASTIMIR Petrović (44) pronađen je u utorak mrtav u svojoj kući u selu Ljutež kod Vladičinog Hana. Kad su u kuću u mahali Bukovica stigli policija i dežurni lekar, Petrović je bio mrtav već nekoliko dana. Od lica su mu, po rečima lekara, ostale samo kosti, jer su ga pojeli pacovi!

U vranjsku bolnicu u utorak ujutro je dopremljena njegova majka Zagorka (70). Starica je bila u veoma teškom stanju.

Ljutež je planinsko selo, 15 kilometara od Vladičinog Hana. Do sela se stiže samo terenskim vozilom, a onda pešice još kilometar, jer su majka i sin živeli u mahali Bukovica.

- Nismo videli Vlastimira desetak dana u selu, a silazio je po vodu. Posumnjali smo da se nešto dogodilo. Otišli smo do kuće i imali šta da vidimo. Okolo su se motale mačke, pacovi, Vlasta je već bio pojeden, a Zaga je bespomoćno jaukala na krevetu - priča Ljubisav Stanisavljević, rođak Petrovića.

Petrovići su živeli, pričaju meštani, od vojne penzije koju je Zagorka nasledila od pokojnog supruga. Iako penzija nija bila uopšte mala, majka i sin su bukvalno gladovali, jer je Vlastimir mnogo pio. Nju je, pak, Centar za socijalni rad hteo da smesti u starački dom.

- Nije Vlasta hteo da potpiše, a on je njen staratelj. Izgubio bi pravo na očevu penziju, a onda ne bi bilo za rakiju. Puno je maltretirao majku - tvrde meštani Ljuteža.

A, po kući gomile praznih flaša od rakije, praznih konzervi, paklica od cigareta, prljave garderobe. Tu su i dva kreveta, jedan pored drugog puni prljavih prnja. Na jednom je skončao Vlastimir, a na drugom je ležala njegova majka.

- Zatekli smo stravičan prizor. Ono još u životu nisam video, da ljudi onako žive u 21. veku, da umiru od gladi i da ih jedu miševi - još uvek je potresen Dika Stevanović, lekar hanskog Doma zdravlja, i dodaje da je Vlastimir umro najverovatnije od gladi.

Zagorka je u katastrofalnom stanju. Ima rane svuda po telu, dekubitis na leđima od ležanja.

- Pokušali smo da pričamo sa njom, ali je u šoku i nemoguće je dopreti do nje. Najstrašnije je što je ona gledala dok su pacovi jeli njenog sina, a nije mogla nikako da mu pomogne - kaže dr Stevanović.

Starica je letos bila smeštena u prihvatnoj stanici u Vranju. Doveli su je iz Centra za socijalni rad u Vladičinom Hanu.

- Ne mogu da vam opišem na šta je ličila ta žena. Zarasla u kosu, sa orlovskim noktima, prljava, isprepadana. Svega se plašila, čak i vode. Jedva smo je naterali da se okupa. Dok je bila kod nas posećivao je sin. Videlo se da ga se boji - kaže Snežana Tasić, direktorka prihvatne stanice.

Vlastimira će sahraniti rođak Ljubisav, koji je i pronašao leš.

SIROMAŠTVO

U CENTRU za socijalni rad u Vladičinom Hanu nisu mogli ništa zvanično da kažu, osim da su "u pitanju majka i sin". Za slučaj nije čuo ni predsednik opštine Nenad Mitrović, mada, čini se, nije bio mnogo iznenađen vešću. Jer, Vladični Han je najsiromašnija opština u Srbiji, gde radi samo nekoliko stotina ljudi, a prosečni lični dohodak je 15.000 dinara.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:305311-Jezivije-i-od-smrti


#   Leskovac   policija   Centar za socijalni rad   predsednik opštine   Nenad Mitrović   Ana Tasić   Vlastimir Petrović   starački dom
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima