Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

KUDA IDE SRPSKA MLADOST? Deca u Nišu sve krvoločnija i brutalnija!

rssBookmark and Share

24.05.2014. Telegraf

Zbog povećanog stepena nasilja u ovom gradu, učenici na nastavu počeli da nose noževe i palice. Da li zbog lošeg materijalnog položaja mladih ili beznađa, tek, Nišlije su se suočile s nasiljem koje je postalo, gotovo iz dana u dan sve vidljivije

Brutalno „smaknuće“ Nenada Jovanovića u Nišu, koga je iskasapio I. S. (16), podiglo građane na noge ceo grad, a kao epilog povećanog stepena nasilja u ovom gradu, učenici na nastavu počeli da nose noževe i palice, pišu “Večernje novosti”.

Radomir Jovanović, deda ubijenog mladića Nenada Jovanovića (19), koga je u ponedeljak uveče na smrt nožem čak šeset puta izbo, kako se sumnja, šesnaestogodišnji I. S., ovim rečima izražava svoju tugu i bes zbog novog slučaja tragičnog nasilja u Nišu.

Nesrećni deda, koji je prekjuče sahranio unuka, jadikuje da mu više nema života. Kaže da nikako ne može da shvati razloge zbog kojih maloletnici postaju ubice.

- Šta se ovo sada dešava sa mladima? – pita se, uz jecaje, Radomir. Ranije se znalo kako su se raščišćavale, eventualne razmirice. Ukrste se pesnice, i na tome se završi. A sada mladići nose noževe i potežu ih – kaže on.

Da li zbog lošeg materijalnog položaja mladih ili beznađa, tek, Nišlije su se suočile s nasiljem koje je postalo, gotovo iz dana u dan sve vidljivije. Februara ove godine brutalno je nožem ubijen student medicine Vuk Stoiljković (22), a stanje posle ovog zločina među mladima u Nišu postaje alarmantno. Učenici na nastavu sve češće nose noževe i palice, a izvršioci krivičnih dela neretko su mlađi od 14 godina.

U policijskim akcijama realizovanim u školama, od učenika su zaplenjivani brojni noževi, bodeži druge vrste, takozvani bokseri, bejzbol palice ili slični predmeti koji se koriste za tuče i obračune s vršnjacima. Iz godine u godinu smanjuje se starosna granica i sve je više mladih koji krivično još nisu odgovorni, odnosno mlađi su od 14 godina, kada ne odgovaraju pred zakonom.

- U porodicama, kao ključnom faktoru u vaspitanju, najčešće i ne znaju da su njihova deca sklona kriminalu i izvršenju prekršaja – ocenjuje Bratislav Timotijević, načelnik Službe za suzbijanje maloletničke delinkvencije PU Niš.

Sociolozi upozoravaju da roditelji mladih, ne samo u Nišu, ne pokazuju iznenađenje kada shvate da im sinovi divljaju po ulicama.

- U ovom, poslednjem slučaju u Nišu, jedan život je ugašen, a drugi uništen – kaže sociolog Aleksandra Samokal Jovanović. – A uzrokovan je moralnom anomijom, gde su svi zakazali, počev od porodice do društvene zajednice.Skupština grada Niša usvojila je Strategiju bezbednosti mladih Niša krajem prošle godine, a u tom dokumentu je navedeno da je vizija grada da postane ekonomski, socijalno i ekološki siguran i bezbedan grad koji permanentno jača institucije za unapređenje bezbednosti, preventivno deluje i adekvatno rešava rizike i pretnje bezbednosti radi povećanja kvaliteta života svojih građana.

Obdukcijom tela Nenada Jovanovića utvrđeno je da mu je nožem naneto čak šest uboda. I. S. je sa trojicom pajtaša u Ulici bubanjskih heroja napao Jovanovića, koji je uspeo da im pobegne. Međutim, osumnjičeni maloletnik ga je sustigao u Ulici Nade Dimić i potegao nož. Motiv je netrpeljivost, zato što je ubijeni mladić bio neko vreme u vezi sa bivšom devojkom šesnaestogodišnjeg I. S.


#   mladi   ubistvo   nož   Vuk Stoiljković   brutalnost   Večernje novosti   PU Niš   Skupština grada Niša   Skupština grada
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima