Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nišlije dolijale finansijskoj inspekciji

rssBookmark and Share

Niš 10.05.2011. Izvor: Tanjug

U nastavku akcije na suzbijanju korupcije i pranja novca pripadnici MUP-a uhapsili su 11 osoba na teritoriji Niša, Beograda, Leskovca i Paraćina. Uhapšenima se na teret stavlja pribavljanje protivpravne imovinsku koristi od oko tri miliona evra, saopštio je danas MUP.

Slobode su lišeni vlasnici i odgovorna lica preduzeća "Makoni Ko" d.o.o i "Madiko freni" d.o.o iz Niša Goran Klicov (44) i Dragan Petrušić (44), Petar Petković (41) iz Niša - vlasnik i odgovorno lice niškog preduzeća "Nemetali" d.o.o, Nišlijka Jasmina Kostić (34) - odgovorno lice preduzeća "Elektron studio" d.o.o iz Niša.

U grupi uhapšenih su i Milanče Ranđelović (47) - vlasnik preduzeća "Veritas" i "Monent" i suvlasnik preduzeća "Kondor" i "Attum" iz Paraćina, Nišlija Dušan Veselinović (47) - vlasnik i odgovorno lica u preduzećima "Vedus vizija", "Vedusmaster", ''Topkurier" i "'Vedus vizija fond" iz Niša i ''Beolager distribution'' iz Beograda.

Među uhapšenima su još Zoran Đurić (50) iz Niša - vlasnik niških preduzeća "Nemetali" d.o.o i "Nemetali-pripema" d.o.o , Ivan Valčić (30) iz Leskovca - odgovorno lice preduzeća "Madiko freeni" d.o.o iz Niša, Jovica Stanojković (32) iz Niša - vlasnik i odgovorno lice preduzeća "MSN Invest grupa", "M - šped", "Šped line time", "Madiko freni" i "Vogeli" iz Niša, Jadranka Milovanović (46) iz Niša - inspektor terenske kontrole, Poreske uprave, Regionalnog centra Niš (filijala Niš) i Nebojša Antanaskovića (45) iz Niša - inspektor terenske kontrole, Poreske uprave, Regionalnog centra Niš, filijala Niš.

Kako je precizirano, svi su uhapšeni zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela među kojima su zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i pranje novca.

Policija intenzivno traga za još tri lica koja su u bekstvu: Jovicom Milenkovićem (57) - vlasnikom i odgovornim licem preduzeća "KUMA" d.o.o iz Paraćina,Dejanom Zubanovićem (48) iz Niša - vlasnikom i direktorom preduzeća "Vogeli d.o.o" iz Niša i Duškom Gudžićem (53) iz Beograda - vlasnikom i odgovornim licem preduzeća "Kordon" d.o.o.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i Dragan Petrovski (50) - direktor preduzeća ",DPB COMPANY", iz Niša, "Beonib" d.o.o. i "Mileks logistik" d.o.o. iz Beograda, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Niš.

Kako je precizirano, osumnjičeni su od juna 2007. do jula 2010. godine u Nišu i drugim gradovima na teritoriji Srbije svojim uticajem na poslovne strukture u bankama dobijali kredite, koristeći pri tome fiktivno sačinjenu dokumentaciju, simulovane pravne poslove i lažni promet dobara i usluga.

Pri tome su dovodili u zabludu poslovne banke da se radi o jakim i stabilnim preduzećima sa odličnim poslovnim rezultatima, da bi nakon odborenja kredita, koristeći pomenute moduse, izvlačili novčana sredstva i na taj način obezbeđivali novac za dalje nezakonito poslovanje.

Sumnja se da su na ovaj način za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu oko tri miliona evra.

Osumnjičeni Jadranka Milovanović i Nebojša Antanasković kao inspektori terenske kontrole, Poreske uprave, Regionalnog centra Niš, filijala Niš, prilikom kontrole niških preduzeća "Ma Di Ko Freeni", "Nemetali" i "Vogeli" nisu konstatovali nepravilnosti u njihovom radu, čime su im omogućili pribavljanje imovinske koristi iz fiktivnih poslovnih odnosa kao i po osnovu povraćaja PDV-a.

Svi osumnjičeni će uz krivičnu prijavu u zakonskom roku biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Nišu.

Pripadnici MUP-a, u saradnji sa Višim tužilaštvom iz Niša, nastavljaju rad na rasvetljavanju svih nezakonitosti u poslovanju navedenih preduzeća i lica, stoji u saopštenju.



#   Niš   zloupotreba službenog položaja   KPZ Niš   Jovica Stanojković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima