Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Policajcima iz Merošine određen pritvor do osam dana

rssBookmark and Share

18.09.2010. Beta

Vanraspravno krivično veće Osnovnog suda u Prokuplju odredilo je u noći između petka i subote pritvor u trajanju do osam dana četvorici policajaca iz Merošine zbog osnovane sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i falsifikovali službene isprave.

Policajcima iz Merošine određen pritvor do osam dana

Pritvor je određen Draganu K. (44), Jovici J. (42), Saši M. (40) i Radivoju R.(45), policajcima policijske stanice u Merošini.

Policajci se sumnjiče da su u dužem periodu unosili netačne podatke u službene isprave i na taj način omogućili određenom broju Albanaca sa Kosova da na osnovu lažne prijave prebivališta na teritoriji Merošine dobiju putne isprave.

Predsednica Veća sudija Slađana Žugić izjavila je Beti da je Veće "našlo da postoje zakonski razlozi za određivanje pritvora" do osam dana, kao i da će u tom roku istražni sudija tog suda "sprovesti postupak istražnih radnji".

Četiri policajca se zapravo terete da nisu prema nalogu policijskih organa izvršila tačne provere prijavljenih mesta stanovanja pridošlih Albanaca na teritoriju opštine Merošine.

Takođe se sumnjiče da su u službene isprave kao adrese stanovanja Albanaca unosili kuće koje su bile potpuno neuslovne za stanovanje, odnosno u kojima oni nisu mogli da stanuju.

Saslušavanje Dragana K, Saše M. i Jovice J. pred istražnim sudijom Osnovnog suda Vericom Veselinović trajalo je šest sati, dok četvrti osumnjičeni policajac Radivoj R. nije saslušan jer se nalazi na letovanju.

Policajci osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja biće u pritvoru u Istražnom zatvoru u Prokuplju.

Nakon uručivanja rešenja o određivanju pritvora, jutros oko dva sata, branilac osumnjičenih, advokat Saša Knežević iz Niša rekao je Beti da je "skandalozno to što je Krivično veće u Prokuplju o donošenju odluke o određivanju pritvora većalo ravno šest sati".

On je istakao da je ovo bilo "nesvakidašnje maratonsko saslušavanje osumnjičenih i većanje sudija koje je trajalo gotovo 13 sati".

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je juče da će biti poništena sva falsifikovana dokumenta koja su Albanci pribavili zloupotrebom položaja službenih lica Policijske stanice u Merošini.

Predstavnici Udruženja boraca rata 1990-1999. i Pokreta socijalista iz Prokuplja koji su prvi ukazali na zloupotrebu oko putnih isprava u Merošini, prikupili su više od 2.000 potpisa i uputili peticiju Vladi Srbije od koje su tražili poništavanje nelegalnih dokumenata Albanaca.

Oni su organizovali i protestni miting u Merošini na kome su ukazali na to da su na osnovu prebivališta više od 50 kosovskih Albanaca upisano i u biračke spiskove te opštine.


#   Ivica Dačić   istražni sudija   Saša Knežević   Udruženja boraca
@DacicIvica @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima