Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Našao bombu i pokušao sam da je uništi

rssBookmark and Share

Donje Suhotno 01.08.2008. Beta

Našao bombu i pokušao sam da je uništi

Miroljub Mladenović (64) iz Beograda povređen je dok je pokušavao da uništi ručnu bombu pronađenu u dvorištu  svoje vikendice u Donjem Suhotnu kod Aleksinca, saopštila je danas Policijska uprava u Nišu.

Miroljub je zadobio lakše povrede nogu sinoć u dvorištu kuće u selu Donje Suhotno u opštini Aleksinac. Miroljub je pronašao ručnu bombu prilikom radova u dvorištu, a posle incidenta smešten je u Klinički centar u Nišu.POKUŠAO DA UNIŠTI KAŠIKARU

Miroljub Mladenović (64) iz Beograda ranjen je preksinoć u aleksinačkom selu Donje Suhotno prilikom eksplozije bombe kašikare! Mladenović je stradao kad je pokušao sam da uništi bombu koju je pronašao u blizini svoje vikendice. Posle snažne detonacije, jedan od gelera pogodio je Miroljuba u desnu nogu, zbog čega je zadržan na lečenju na Klinici za vaskularnu hirurgiju.

Miroljub Mladenović kaže za Press da je pre desetak dana pronašao bombu u blizini svoje vikendice u Donjem Suhotnu i da je verovao da može bezbedno da je uništi, s obzirom na to da ima iskustva sa eksplozivnim napravama.

- Bombu sam našao kod obližnjeg potoka dok sam čistio grmlje. Nameravao sam odmah da je uništim, ali je nekoliko dana padala kiša, pa sam odlučio da to kasnije učinim. U četvrtak, oko 19 časova, krenuo sam do bašte da uberem paradajz i tada sam se setio bombe. Aktivirao sam je i bacio prema potoku. Sklonio sam se iza obližnjeg orahovog stabla. Smatrao sam da sam dovoljno zaštićen. Međutim, jedan od gelera ipak me je zakačio po nozi - opisuje Mladenović ovaj nesvakidašnji događaj.

On naglašava da je, i pored jakih bolova, bio priseban da sam sebi pruži prvu pomoć.

- Kada sam shvatio da sam pogođen, ranu sam pritisnuo rukom i doviknuo majstorima koji su nešto radili u kući da donesu zavoj. Zaustavio sam krvarenje, a oni su me prebacili do bolnice - priča Mladenović.

Objašnjavajući zbog čega se odlučio da sam uništi bombu, Mladenović naglašava da je smatrao da nije u opasnosti jer se i ranije bavio eksplozivom.

- Mada sam penziju dočekao u Dispečerskom centru EPS-a u Beogradu, baratanje eksplozivom mi nije strano. Svojevremeno sam pohađao školu za rezervne vojne starešine u Zadru, a bio sam i učesnik rata. Smatrao sam da mogu bez posledica da uništim kašikaru, ali izgleda da nisam bio dovoljno oprezan. Prema svemu sudeći, neki od gelera je rikošetirao udarivši u orahovo stablo i pogodio me u nogu - kaže Mladenović.

Dr Dragan Mirić, vaskularni hirurg u niškoj bolnici, kaže da je Mladenović imao dosta sreće jer geler koji se zadržao u nozi nije oštetio nijedan od vitalnih krvnih sudova, niti je povredio nerve.

- Pacijentu je iz desne noge izvađen geler, nakon čega je urađeno snimanje, koje je pokazalo da nema oštećenja glavnih krvnih sudova niti nerava. Na osnovu urađene dijagnostike možemo da kažemo da je reč o lakim telesnim povredama - kazao je Mirić.

Za uništavanje eksplozivnih naprava ovlašćeni su samo specijalizovani timovi Ministarstva odbrane, kojih ima veoma malo. Procedura za demontiranje eksplozivnih naprava, prema rečima stručnjaka u toj oblasti, uvek je ista i veoma je bitno da se poštuje.

- Kada neko prijavi policiji da je našao bombu, najpre na teren izlazi ekipa koja obezbeđuje širu oblast oko objekta i evakuiše ljude. Na teren potom izlazi specijalizovana protivdiverziona ekipa, čiji je zadatak da pronađe i razmontira napravu. Demontiranje se vrši smrzavanjem eksplozivne naprave pomoću tečnog azota ili se bomba rastura vodenim topom. Ukoliko protivdiverziona ekipa ne može da demontira bombu, na teren dolaze pripadnici Vojske Srbije - kaže za Press stručnjak za uklanjanje eksplozivnih naprava.

U jednom danu prošle godine ekipa za demontiranje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Ministarstva odbrane uklonila je tri naprave s teritorije sokobanjske opštine. Iz Bovanskog jezera izvađena je i demontirana ručna bomba, dok je iznad Jošanice aktiviran projektil kalibra 76 mm, a iz centra sela Seselac uklonjena je još jedna eksplozivna naprava.

(D. K. - M. D. Press)


Komentara: 0


#   Donje Suhotno   Policijska uprava   Klinički centar   ručna bomba
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima