Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vojnici otkrili zločin starešina

rssBookmark and Share

07.11.2013. Autor: Blic

Kapetana Pavla Gavrilovića (48) iz Leskovca, bivšeg komandanta Pozadinskog bataljona 549. motorizovane brigade Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, i vodnika Rajka Kozlina (37) iz Beograda, komandanta Prve borbene grupe istog bataljona, Tužilaštvo za ratne zločine je juče optužilo da su ubili 27 albanskih civila u selu Trnje na KiM 25. marta 1999.

Vojnici otkrili zločin starešina

Među svedocima osim preživelih albanskih civila biće M.D. i M.E, nekadašnji pripadnici Prve borbene grupe ovog bataljona, koji su odbili izvršenje naređenja da ubijaju civile. Gavrilović se tereti da je izdao naređenje prilikom ulaska u selo Trnje: “Ne sme biti preživelih” i time naredio napad na civile.

Starešine, među kojima je bio i vodnik Kozlin, podelile su vojsku u tri borbene grupe, koje su ušle u selo Trnje.

Prva borbena grupa pod komandom Kozlina tereti se da je ubila 18 civila, dok su za sada neidentifikovani pripadnici pozadinskog bataljona ubili još devetoro.

Kozlin je optužen da je na ulasku u selo pucao u leđa starcu Maljić Vociju (70), i tako ga ubio. Kozlin se tereti da je naredio trojici vojnika da pucaju pa su ubili 16 civila. Dvojica optuženih su sada oficiri u Vojsci Srbije.


#   vojnici
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima