Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Војници открили злочин старешина

rssBookmark and Share

07.11.2013. Autor: Blic

Капетана Павла Гавриловића (48) из Лесковца, бившег команданта Позадинског батаљона 549. моторизоване бригаде Приштинског корпуса Војске Југославије, и водника Рајка Козлина (37) из Београда, команданта Прве борбене групе истог батаљона, Тужилаштво за ратне злочине је јуче оптужило да су убили 27 албанских цивила у селу Трње на КиМ 25. марта 1999.

Војници открили злочин старешина

Међу сведоцима осим преживелих албанских цивила биће М.Д. и М.Е, некадашњи припадници Прве борбене групе овог батаљона, који су одбили извршење наређења да убијају цивиле. Гавриловић се терети да је издао наређење приликом уласка у село Трње: “Не сме бити преживелих” и тиме наредио напад на цивиле.

Старешине, међу којима је био и водник Козлин, поделиле су војску у три борбене групе, које су ушле у село Трње.

Прва борбена група под командом Козлина терети се да је убила 18 цивила, док су за сада неидентификовани припадници позадинског батаљона убили још деветоро.

Козлин је оптужен да је на уласку у село пуцао у леђа старцу Маљић Воцију (70), и тако га убио. Козлин се терети да је наредио тројици војника да пуцају па су убили 16 цивила. Двојица оптужених су сада официри у Војсци Србије.


#   војници
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима