Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na današnji dan sećanje na Konstantina Velikog: Pionir hrišćanstva i vladar Rimskog carstva

rssBookmark and Share

Niš 27.02.2024. Južna Srbija Info

U antičkom Nišu, tadašnji Nais, gradiću na jugu današnje Srbije, 27. februara 272. godine, rođen je čovek čije će ime ostati urezano u stranice istorije - Flavije Valerije Aurelije Konstantin, poznatiji kao Konstantin Veliki.

Na današnji dan sećanje na Konstantina Velikog: Pionir hrišćanstva i vladar Rimskog carstva

Danas, na dan njegovog rođenja, sećamo se ovog značajnog vladara, čiji su potezi obeležili prelazak Rimskog carstva u novu eru.

U istoriji ostaje upamćen kao prvi "hrišćanski" car, čije je vladavine oblikovalo ne samo političke već i verske prilike na tlu rimskog carstva. Konstantin je svoj politički put započeo u doba kada je Rimsko carstvo bilo podeljeno, a brojni pretendeni na presto uveli su državu u period stalnih sukoba i nestabilnosti. Međutim, Konstantinovo ime proslavilo se u vremenima velikih izazova i promena.

Jedan od ključnih trenutaka njegove vladavine bio je Nikejski sabor 325. godine, na kojem je usvojen Nikejski simbol vere, ključna dogma hrišćanske crkve. Konstantin je svojim delovanjem doprineo uspostavljanju hrišćanstva kao zvanične religije u Rimskom carstvu, proglasivši Milanskim ediktom versku toleranciju i okončavši progon hrišćana.

Legenda kaže da je Konstantin pre bitke kod Milvijskog mosta video viziju Hristovog monograma na nebu, a ta pobeda označila je prelomni trenutak u istoriji hrišćanstva. Njegova vera i podrška crkvi bili su ključni u širenju hrišćanstva i formiranju temelja hrišćanske doktrine.

Pored verskih reformi, Konstantin je imao značajan uticaj i na političku scenu. Izgradio je Konstantinopolj, koji će postati centar Istočnog Rimskog carstva, i dao mu ključnu ulogu u narednim vekovima kao centar evropske civilizacije.

Danas se njegovo ime vezuje za hrabrost, vizionarstvo i doprinos formiranju modernog sveta kakav poznajemo. Portret pronađen u njegovom rodnom gradu Nišu, kao i mnogi spomenici širom sveta, svedoče o nasleđu koje je ostavio iza sebe.

U Nišu, gradu sa bogatom istorijom i kulturnim nasleđem, postoji više ustanova, preduzeća i sportskih klubova koji nose ime poznatog rimskog imperatora Konstantina Velikog, čija je veza sa ovim gradom duboka i značajna.

Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena, majka Konstantina Velikog, predstavlja važan verski i kulturni događaj u gradu Nišu.

Ova slava obeležava se kao dan kada se priziva blagoslov i zaštita svetitelja Konstantina i Jelene nad gradom i njegovim stanovnicima.


#   Niš   Car Konstantin Veliki   Nais   Medijana nalazište   Car Konstantin i Carica Jelena   rimsko carstv
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima