Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На данашњи дан сећање на Константина Великог: Пионир хришћанства и владар Римског царства

rssBookmark and Share

Ниш 27.02.2024. Јужна Србија Инфо

У античком Нишу, тадашњи Наис, градићу на југу данашње Србије, 27. фебруара 272. године, рођен је човек чије ће име остати урезано у странице историје - Флавије Валерије Аурелије Константин, познатији као Константин Велики.

На данашњи дан сећање на Константина Великог: Пионир хришћанства и владар Римског царства

Данас, на дан његовог рођења, сећамо се овог значајног владара, чији су потези обележили прелазак Римског царства у нову еру.

У историји остаје упамћен као први "хришћански" цар, чије је владавине обликовало не само политичке већ и верске прилике на тлу римског царства. Константин је свој политички пут започео у доба када је Римско царство било подељено, а бројни претендени на престо увели су државу у период сталних сукоба и нестабилности. Међутим, Константиново име прославило се у временима великих изазова и промена.

Један од кључних тренутака његове владавине био је Никејски сабор 325. године, на којем је усвојен Никејски симбол вере, кључна догма хришћанске цркве. Константин је својим деловањем допринео успостављању хришћанства као званичне религије у Римском царству, прогласивши Миланским едиктом верску толеранцију и окончавши прогон хришћана.

Легенда каже да је Константин пре битке код Милвијског моста видео визију Христовог монограма на небу, а та победа означила је преломни тренутак у историји хришћанства. Његова вера и подршка цркви били су кључни у ширењу хришћанства и формирању темеља хришћанске доктрине.

Поред верских реформи, Константин је имао значајан утицај и на политичку сцену. Изградио је Константинопољ, који ће постати центар Источног Римског царства, и дао му кључну улогу у наредним вековима као центар европске цивилизације.

Данас се његово име везује за храброст, визионарство и допринос формирању модерног света какав познајемо. Портрет пронађен у његовом родном граду Нишу, као и многи споменици широм света, сведоче о наслеђу које је оставио иза себе.

У Нишу, граду са богатом историјом и културним наслеђем, постоји више установа, предузећа и спортских клубова који носе име познатог римског императора Константина Великог, чија је веза са овим градом дубока и значајна.

Градска слава Свети цар Константин и царица Јелена, мајка Константина Великог, представља важан верски и културни догађај у граду Нишу.

Ова слава обележава се као дан када се призива благослов и заштита светитеља Константина и Јелене над градом и његовим становницима.


#   Ниш   Цар Константин Велики   Наис   Медијана налазиште   Цар Константин и Царица Јелена   римско царств
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима