Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Naprednjaci ugurali svog direktora, ministar ignoriše Savet roditelja

rssBookmark and Share

Aleksinac 17.11.2014. Aleksinac.Net

Aleksinački naprednjaci su održali obećanje i postavili svog čoveka za direktora škole Ljupče Nikolić.
Nezadovoljni roditelji uputili oštar protest ministru prosvete.

Naprednjaci ugurali svog direktora, ministar ignoriše Savet roditelja

Toplica Petrović je od jutros v. d. direktora škole Ljupče Nikolić u Aleksincu.

Plan o preuzimanju škole po svaku cenu je uspeo. U redovima naprednjaka ne skrivaju zadovoljstvo.

"Veliki je ulog bio u pitanju, ta škola nam je jako važna. Svi iz stranke su se založili da smenimo Lelu i postavimo Toplicu. Imali smo podršku i od predsednika opštine i ostalih strančkih funkcionera." ističe aktivista SNS-a koji je želeo da ostane anoniman.

S druge strane je ogromno nezdovoljstvo roditelja:

"Nisam mogla da verujem da će političari toliko gaziti po nama roditeljima. Kako nije sramota ministra Verbića da smenjuje ljude po stranačkoj direktivi. Pa, ta direktorka je imala podršku i kolektiva i roditelja i članova školskog odbora. Taj Verbić je sve to pogazio jer mu je neki naprednjak naredio koga treba da smeni, a koga da postavi."

Da li na ovaj način vaspitavamo svoju decu i kakvu im poruku šaljemo?

Roditelji učenika su pokrenuli peticiju, da bi o ovom problemu obavestili i ministra Verbića i premijera Vučića. Po podacima do kojih smo došli, preko 200 roditelja je potpisalo peticiju. Roditelji planiraju da ne dovode decu na nastavu dok se političko klupko ne razmrsi.

Prenosimo tekst ove peticije:

Poštovani ministre

Povodom Vaše Odluke o nedavanju saglasnosti na izbor direktora OŠ Ljupče Nikolić u Aleksincu, profesora Lele Stevanović, obraćamo Vam se kako bismo izrazili nezadovoljstvo i ogorčenje zbog te odluke, u ime svih đaka i njihovih roditelja, jer smatramo da Vam sve bitne informacije oko procedure izbora nisu dostavljane i da niste upoznati sa okolnostima u lokalnoj samoupravi koje su pratile taj proces, kako biste ih realno sagledali i doneli konačnu odluku.

Sam proces izbora pratimo preko svojih predstavnika u Savetu roditelja i upoznati smo sa svakom odlukom, počev od Saveta roditelja, preko Nastavničkog veća, Školskog odbora i na kraju, Vašom odlukom.

Propust u proceduri izbora članova Organa upravljanja iz redova zaposlenih, zbog kojih se odbija saglasnost, na vreme je primećen i prijavljen i lokalnoj samoupravi, a istovremeno je zatraženo mišljenje Ministarstva prosvete. Izabran je novi član iz reda zapošljenih koje je na Skupštini opštine i verifikovan. Prosvetni inspektor je konstantovao da je nepravilnost otklonjena.

Mi se kao roditelji osećamo omalovaženim, jer je očigledno da naša reč i naše mišljenje ništa ne znače, kao ni mišljenje naše dece i njihovih nastavnika. Stičemo utisak da se sada nije razmišljalo o dobrobiti škole i da učenici nisu bili prioritet, već da se iza svega kriju političke igre. Ne želimo da naša deca budu marionete lokalne politike.

Aoleksinac je malo mesto, a škola je ušla u pedeset najboljih škola u Srbiji zahvaljujući, pre svega, njenim učenicima, učiteljima i nastavnicima, koje je uspešno vodila ova direktorka. Škola je nakon eksterne evaluacije ocenjena najvišom ocenom, jedina u našoj opštini. Smatramo da je direktorka jedna vrlo odgovorna osoba, maksimalno posvećena školi, uvek otvorena za predloge i zahteve roditelja i učenika i da se iza svih izuzetnih rezultata krije njeno uspešno vođenje.

U vreme kada se smanjuje broj đaka, a samim tim se povećava broj tehnoloških viškova, broj đaka u ovoj školi nekoliko godina raste, a od radnika škole niko nije izgubio časove.

Zbog svega navedenog molimo Vas da ponovo sagledate Vašu odluku, imajući u vidu da smo mi roditelji mišljenja da ne treba mešati nešto što uspešno funkcioniše i da politici nije mesto u školi.

Podsećanja radi, naš premijer je dao izjavu da direktori ne smeju biti politički  obojeni, ako se ne varamo. Spremni smo da svoje nezadovoljstvo iskažemo i nedolaskom dece na nastavu, jer smatramo da tako branimo njihove interese i dajemo im lekciju o tome kako se treba boriti za vrednost i istinu. Još jednom Vas molimo da sagledate ugogodišnje uspehe ove škole i njen opstanak na čelu sa ovom direktorkom, preispitate svoju odluku i pokažete nam da je interes učenika Vaš prioritet.

Molimo Vas da nam na ovo pismo date odgovor na adresu škole i sa naznakom "za Savet roditelja"


#   Aleksinac     Toplica reka   Naša reč   Srđan Verbić   Ljupče Nikolić OŠ   Lela Stevanović   Toplica Petrović
@sverbic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima