Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Obeležena godišnjica antifašističkog ustanka u Srbiji

rssBookmark and Share

Niš 04.07.2022. Južna Srbija Info

Polaganjem venaca na spomenik Iskra slobode u Parku heroja i manifestacijom „Svet bez rata, mir i sloboda u svetu“ na platou ispred Gradske kuće, obeležena je 81. godišnjica antifašističkog ustanka u Srbiji pod pokroviteljstvom Grada Niša.

Niš: Obeležena godišnjica antifašističkog ustanka u Srbiji

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor rekao je, obraćajući se učesnicima manifestacije, da se istorija Srbije i srpskog naroda moraju i dalje istraživati kako bi se na realan, na činjenicama dokaziv način, predstavio značaj učešća Srbije i srpskog naroda u antifašističkoj borbi i pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu.

On je istakao da moramo što više da radimo na promociji antifašističke borbe u Jugoslaviji, a posebno o mestu i ulozi Srbije i srpskog naroda u toj borbi.

U svetu jača revizionizam, menjanje istorije i vraćanje neonacizma na političku scenu, ocenio je Kapor.

Nadam se da mi i naši potomci nećemo biti u prilici da svoju domovinu i slobodu branimo oružjem, već samo čašću, poštenjem, radom i vaspitanjem, rekao je on.

Sećanjem na heroizam i naše odbrambene epopeje, negovanjem kulture sećanja, mi osnažujemo i ojačavamo istine o Srbiji koje neko uporno želi da potisne, da izbriše gumicom, da poništi vekove našeg postojanja na ovim prostorima i da nas ponizi, ukazala je Dušica Davidović.

Mi danas govorimo slobodno. Ne ćutimo. Ne skrivamo nepravdu i ne potiskujemo slobodarska osećanja, istakla je ona.

Ako se zemlja nekada oslobađala heroizmom, bez straha, jurišem golorukih na pušku i bajonet, otadžbina i naš grad postaju veliki zahvaljujući delima, izgradnjom, brigom o čoveku, borbom za svako radno mesto, obrazovanjem mladih naraštaja, stvaranjem uslova da ostanu ovde, navela je Davidović.

Prema njenim rečima, vreme u kome živimo je vreme kada moramo da se sabiramo oko naše Srbije i njenih vitalnih interesa. Oko Srbije koja želi samo mir, Srbije koja nikoga ne ugrožava, već je solidarna u ovim teškim vremenima sa susedima, sa drugim narodima i državama.

Primeri heroja iz naše slavne prošlosti, pozivaju nas i obavezuju na podvige danas, istakla je zamenica gradonačelnice Niša.

Predsednik SUBNOR-a Srbije general Vidosav Kovačević poručio je da ne smemo prestati da slavimo pobedu dobrog nad zlom i ukazao na veliku podršku SUBNOR-u od strane najvišeg državnog rukovodstva i lokalnih zajednica u negovanju tradicija oslobodilačkih ratova.

Na period antifašističke borbe podsetio je istoričar mr Goran Milosavljević.

Učesnike skupa pozdravio je predsednik Organizacionog odbor SUBNOR-a pukovnik Anđelko Milićević.

Priznanje SUBNOR-a „Medalja borca“ uručena je Živoradu Stefanoviću, povelje i zahvalnice dodeljene su zaslužnim pojedincima: Zoranu Ignjatoviću, Milošu Banđuru, Nenadu Stankoviću, Ivici Ranđeloviću, Nikoli Paniću, kao Studentskom kulturnom centru za doprinos kulturno-umetničkom delu manifestacije.

 
 
 

 


#   Niš   Drugi svetski rat   Dušica Davidović   istorija   oslobođenje   Goran Milosavljević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima