Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„OKO SOKOLOVO“ od petka i u Nišu - snimanje i kontrola parkiranja

rssBookmark and Share

Niš 02.07.2022. Južna Srbija Info

Na ulicama Niša od petka 1.jula su dva vozila sa uređajem za snimanje i kontrolu parkiranja odnosno sistemom Scan car, popularno nazvanim „Oko sokolovo“.

„OKO SOKOLOVO“ od petka i u Nišu - snimanje i kontrola parkiranja

Sistem pomoću specijalnih vozila sa specijalnom nadogradnjom za očitavanje i prepoznavanje registrskih tablica obavlja kontrolu parkiranja u zoniranom području grada i automatski kreira elektronske dnevne parking karte za vozila za koja parkiranje nije plaćeno.

Osnova celog sistema je GIS podloga odnosno geografsko informacioni sistem. Napravljena je detaljna mapa svih ulica u gradu, kolovoza, trotoara, semafora, pešačkih prelaza, parking mesta i drugih važnih elemanata. Sistem, u zavisnosti od pozicije vozila, proverava da li se automobil nalazi na regularnom parking mestu ili je nepropisno parkiran.

„Oko sokolovo“ ima dva sistema. Programski sistem za potrebe Parking servisa obrađuje podatke za sve vrste korisnika usluge parkiranja, kao što su povlašćene stanarske parking karte, pretplatne karte, rezervisana parking mesta, dnevne parking karte. Nakon opažanja parkiranog vozila, prepoznavanja registarske tablice i fotografisanja propisno parkiranog vozila na području zona, obavlja se analiza zone, GPS lokacije i vremena opažanja. Podaci se, zatim, šalju, putem 4G mreže, SMS centru na proveru. Zahvaljujući Sistemu „Oko sokolovo“ kontrola plaćanja parkiranja na području zonskog sistema sada je automatizovana. Drugi koji je za potrebe Komunalne milicije koji obuhvata opažanje, fotografisanje, dojavu slika vozila, adrese, datuma i vremena opažaja, određivanje prekršaja, a zatim izradu obaveštenja i prekršajnog naloga u dispečerskom centru Komunalne milicije i slanje na adresu počinioca prekršaja.  

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izrazila je nadu da će novi sistem kontrole vozača pomoći da se reguliše saobaćaj, da autobusi konačno krenu žutom trakom na bulevarima, kao i da taksisti imaju svoj deo na prometnim saobraćajnicama. U toku jula „Oko sokolovo“ će samo opominjati nesavesne vozače, a od avgusta će se početi sa kažnjavanjem, kaže Sotirovski.

Plaćanje usluge parkiranja unapred, po započetom satu, vršiće se isključivo elektronskim putem, tako što korisnik kupuje elektronsku parking kartu slanjem poruke preko mobilnih operatera, mobilnom aplikacijom za plaćanje instaliranom na mobilnom uređaju ili na odgovarajućim prodajnim mestima. Ukoliko je vozilo parkirano mimo parking mesta, podaci se upućuju Komunalnoj miliciji zbog izricanja kazne.

Direktor Parking servisa Dejan Dimitrijević rekao je da uvođenjem  sistema „Oko sokolovo“ možemo očekivati da Niš postane bezbedniji kada je u pitanju saobraćaj, da će građani postati savesniji kada je u pitanju parkiranje, što će smanjiti gužve koje su se stvarale u gradu zbog nepropisno parkiranih vozila, kao i da će ovaj moderan, automatizovani sistem olakšati kontrolu plaćanja parkiranja i smanjiti greške na minimum.

Novina koja se posebno tiče korisnika je ta da će za vozila koja nemaju plaćeno parkiranje ili su prekoračili dozvoljeno vreme parkiranja biti izdata elektronska dnevna parking karta - eDPK. Ova karta se neće ostavljati na vetrobranskom staklu automobila, već će ona biti evidentirana u sistemu. Korisnici će imati mogućnost da sve informacije o izdatim eDPK dobiju u aplikaciji Parking servisa, na portalu eParking, kao i na našem sajtu nisparking.rs


#   Niš   Parking servis   Oko sokolovo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima