Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvoren 13.Medijana Festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu

rssBookmark and Share

Niš 30.03.2022. Južna Srbija Info

U organizaciji najveće niške opštine, svečanošću pod nazivom “Škola mi je na početku puta” uz druženje dece i najpoznatijih srpskih stvaralaca za decu, otvoren je 13. Medijana festival dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu.

Otvoren 13.Medijana Festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu

Zamenica predsednik Gradske opštine Medijana, prof.dr Svetlana Antić, pozdravljajući goste i sve učesnike, podsetila je, da je ovaj „Festival još jedna u nizu manifestacija, koje opština posvećuje našim najmlađima“.

Zamenica predsednika je istakala, da „na ovaj način želimo da podstaknemo decu na čitanje i učenje, ali i da ih pokrenemo na stvaranje” i dodala, da je “dokaz da smo na pravom putu to, da Festival iz godine u godinu okuplja naše poznate pisce, ali i sve više naših najmlađih pesnika, ljubitelja lepe reči, koji će postati pisci”. 

Ukupno je bilo 156 literarnih radova iz 25 gradova (Niš, Beograd, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Vršac, Vranje, Trstenik, Jagodina,Smederevo, Smederevska Palanka, Kocenjeva, Bela Palanka, Aleksinac, Starčevo, Kraljevo, Futog, Šabac, Pirot, Knjaževac, Bor, Krgujevac,Sombor, Pančevo... Bilo je radova iz inostranstva, iz Nemačke, Italije, Slovenije, Republike Srpske, BiH.

U okviru prvog dana festivala, program je bio posvećen doajenu dečije poezije Dobrici Eriću i Minji Suboti, prijateljima festivala, uz čije smo stihove i note odrastali, a u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“, biće održano veče posvećeno Igoru Kolarovu.

Drugog dana festivala, učenici će u bibliotekama škola Car Konstantin, Dušan Radović i Ratko Vukićević, imati prilike za razgovor i druženje sa piscima, među kojima su Violeta Jović, Branko Stevanović, Pop Dušan Đurđev, Aleksandar Janjušević, Miloje Radović, Elizabeta Georgiev, Slobodan Stanišić, Vlasta Cenić, Stevan Milošević, Vera Cvetanović, Gordana Timotijević, Slavka Petković Grujičić, Radmila Bulatović, Gordana Maletić, Rusomir Arsić. 

Nakon pričaonica u školskim bibliotekama, u okviru završnog programa “Da ti kažem…” biće dodeljene nagrade najuspešnijim učesnicima dečjeg literarnog i likovnog konkursa, kada će biti uručena i povelja NAISA Branku Stevanoviću.

 


#   Niš   Medijana gradska opština   Festival dečjeg stvaralaštva
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima