Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počela rigorozna kontrola poštovanja mera, građani imaju dve opcije

Bookmark and Share

13.07.2021. RTS, Južna Srbija Info

Nadležni su krenuli u rigoroznu kontrolu poštovanja svih protivepidemijskih mera. Sanitarna i sve druge inspekcije, komunalna milicija i inspekcija u ovom trenutku usmeravaju nadzore prema ugostiteljskim objektima, turističkim centrima, objektima za organizovanje svadbi i drugih proslava, ali i javnom prevozu, navodi za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković.

Foto: Južna Srbija Info arhiva
Foto: Južna Srbija Info arhiva

Goran Stamenković je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da će fokus biti na tome da li se i koliko poštuje Naredba o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije.

"Krenuli smo u rigoroznu kontrolu svih poštovanja protivepidemijskih mera. Fokus u nadzoru su kontrole poštovanja broja korisnika usluga na određenoj površini – poštovanje naredbe ministra zdravlja da svaki objekat mora da ima obaveštenje o površini, o broju mogućih korisnika u odnosu na kvadraturu, u odnosu na mogućnost i pružanje usluga. Posebno ćemo voditi računa o distanci i o nošenju zaštitnih maski", objašnjava Stamenković.

Navodi da su u prvih 11 dana jula republičke i lokalne inspekcije izvršile 15.363 nadzora, i kako kaže, nije bilo izrečenih zabrana korišćenja objekata kao što je to bilo u nekom ranijem periodu.

"Imali smo 37 naloga, dok smo u junu imali 242 naloga i 11 zabrana. Sanitarna i sve druge inspekcije, Komunalna milicija i Komunalna inspekcija kao ovlašćene inspekcije u ovom trenutku usmeravaju nadzore prema ugostiteljskim objektima, turističkim centrima, prema objektima za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava, prema javnom prevozu", objašnjava gost Jutarnjeg dnevnika.

Pred građanima su dve opcije 

Navodi da građani imaju dve opcije – da poštuju mere ili da ih ne poštuju, što bi, kako kaže, pogoršalo epidemiološku situaciju u zemlji.

"Prva opcija je da građani zbog nekog svog zadovoljstva ili svoje odluke apsolutno ne poštuju mere, da žive opuštenije, da se ne vakcinišu i da svoje zdravlje dovedu da kažem u neku opasnost i mogući epidemiološki rizik, a onda i veliki zdravstveni rizik. A druga opcija je da ipak živimo kao i do sada sa jednom obazrivošću, sa jednim poštovanjem, ne samo mera zato što su donete od Vlade ili ministra zdravlja nego zbog odgovornosti prema drugima u svojoj neposrednoj okolini i prema samom sebi. Naravno i da se vakcinišemo. I sada svako od nas treba da dâ sebi odgovor – da li će krenuti u jednom ili drugom pravcu", navodi Stamenković.


#   inspekcija   Ministarstvo zdravlja   komunalna inspekcija   privremene mere   sanitarna inspekcija   Komunalna milicija   kovid vakcina
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima