Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ambasador Mađarske u poseti Nišu - prečišćavanje voda, investicije, turizam

rssBookmark and Share

Niš 13.10.2020. Južna Srbija Info

Ambasador Republike Mađarske, danas je posetio Niš. Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, kao i razvoj banjskog turizma bile su teme sastanka između Nj.E. ambasadora Mađarske Atile Pintera i gradonačelnice Niša, Dragane Sotirovski

Ambasador Mađarske u poseti Nišu - prečišćavanje voda, investicije, turizam

Gosti i domaćini se složili u jednom, bio je ovo važan sastanak za nastavak dobre saradnje između Mađarske i Srbije pa i Niša
                   
Izgradnja vodovodno-kanalizacione mreže, izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, razvoj banjskog turizma bile su teme sastanka između Atile Pintera i gradonačelnice Dragane Sotirovski koja je tom prilikom napomenula da Niš ima i počasnog konzula Mađarske koji gradu i te kako znači.

Ambasador Mađarske u Srbiji, dr Atila Pinter, istakao je da je razgovarano na temu saradnje između vodovoda u Nišu i Budimpešti, izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda o banjskog turizma, ali i dovođenju mađarskih firmi u Niš.
                  ‘
’Sa gradonačelnicom sam imao veoma važan sastanak, na kome smo  precizirali moguće sfere naše buduće saradnje.Naša zemlja ima poseban kontakt sa ovim gradom od 2016.godine kada je predsednik Aleksandar Vučić tražio od mađarskog premijera da se više mađarskih firmi fokusira, ne samo na Vojvodinu i Beograd, već i na južni deo Srbije i to će sada biti naš cilj. Niš ima izuzetnu lokaciju. Veoma blizu je glavni grad Bugarske kao i Makedonije i drugi veliki gradovi u regionu, a to znači da je Niš regionalni centar", kazao je mađarski ambasador.
                
On je dodao da se najveće mađarske firme već nalaze u Srbiji, ali da ima još dosta firmi koje su raspoložene da se pridruže ovim firmama i obezbede investicije u Nišu.
                 
"Trudili smo se da preciziramo našu saradnju, a na prvom mestu je razvoj banjskog turizma i prečišćavanje voda jer i u prvom i drugom slučaju naše firime imaju velika iskustva i mogu da pomognu’’, dodao je mađarski ambasador.  
                  
Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, istakla je da se u narednom periodu očekuje da 26 mađarskih kompanija započnu poslovanje u Srbiji. Prednost grada  Niša  je dodaje Sotirovski, dobra povezanost autoputem, buduća rekonstrukcija pruge  Beograd – Niš i izgradnja puta Niš - Merdare . 
                 ‘
"Nekoliko oblasti su jako interesante u kojima Niš i firme iz Mađarske imaju mogućnost za saradnju.To je, pre svega, razvoj banjskog turizma a mi imamo prelepu Nišku Banju koja nije  nedovoljno iskorušćena. Iskustvo koje oni imaju u banjskom turizmu i te kako možemo da  iskoristimo da našu banju, koja je naš biser, iskoristimo na pravi način. Druga stvar je njihovo  iskustvo u izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Kroz program Srbija 20-25 očekuje nas, ne  samo zaštita životne sredine već i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, ovo je prava prilika da našim firmama prenesu svoje iskustvo‚‚- istakla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.
               
Uspešna saradnja se očekuje između dva vodovoda- iz Budimpešte i Niša, čiji su predstavnici prisustvovali sastanku  gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i mađarskog ambasadora dr Atile Pintera.
               
‘’Vodovod iz Budimpešte je kompanija koja je jako stara ii ma dugu tradiciju, preko 152 godine. Za sada smo uspeli da uspostavimo saradnju sa beogradskim vodovodom, a nadamo se da je ova današnja poseta  samo početak uspostavljanja saradnje i sa niškim vodovodom i da vidimo koje su to oblasti u kojima možemo da sarađujemo. Imamo veliko znanje i iskustvo i spremni smo da to iskustvo prenesemo’’- kazao je Tamas Bence, direktor Internacionalnog vodovoda u Budimpešti.
              
Igor Vučić,  direktor JKP ,,Naissus“, je potvrdio da je današnji sastanak bio jako važan i za grad Niš ali i niški vodovod.
                
‘’Programom Vlade Republike Srbije do 2025. godine svako selo i naselje moralo bi da ima  uslove za priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Što se  tiče Niša u okruženju 57 sela nema kanalizacionu  mrežu i predviđeno je 182 kilometra  izgradnje te mreže, a podrazumeva se i ugradnja  prečešćivača za otpadne vode u najmanje 26 sela. Ono što je za niški  vodovod najbitnije to je iskustvo vodovoda iz Budimpešte i očekujem da ćemo moći da iskoristimo njihovo znanje’’, kazao je Igor Vučić.
                
Dogovorena je i saradnja između Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj i projekte grada Niša i Budimpešte. 
                   
‘’Istako bih dve teme, projekat otpadnih voda gde je mađarska Vlada izrazila zainteresovanost za sam projekat koji je  završnoj fazi i da nas očekuje raspisivanje međunarodnog tendera. Saznanja da su oni lideri na ovom polju u Evropi nama su dragocena a saradnja značajna’’- kazao je Dušan Radivojević, direktor KLERP-a.

Uspešna saradnja između Niša i Mađarske počela je još 2016. godine na Ekonomskom forumu u Nišu. 


#   Niš   Dragana Sotirovski   ambasador   Naissus JKP   Mađarska   Atila Pinter   Igor Vučić
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima