Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dveri Niš: Izmene urbanističkog plana za Palilulu su isključivom interesu investitora

rssBookmark and Share

Niš 22.02.2023. Južna Srbija Info

Izmene urbanističkog plana za Palilulu su isključivom interesu investitora i sa rizikom od korupcije – čeka nas borba za Grad, piše u delu saopštenja DVERI Niš, nakon današnje konferencije za novinare.

Dveri Niš: Izmene urbanističkog plana za Palilulu su isključivom interesu investitora

a današnjoj Javnoj sednici Komisije za planove Gradska organizacija Dveri Niš i ja kao narodni poslanik iznećemo ukupno 17 primedbi i dokaza da je dokument „Nacrt Drugih izmena i dopuna Plana generalne regulacije područja gradske opštine Palilula – druga faza“ rađen u isključivom interesu i na pritisak investitora „Tesla park d.o.o.“, a za koji je još pre dve godine prilikom usvajanja Generalnog urbanističkog plana gradonačelnica Sotirovski tvrdila da se iza njega ne krije „tajanstveni investitor“ odnosno kompanija Karić, tada pod sankcijama EU. 

Sve u ovom dokumentu je štetno za javni interes – počev od načina i postupka izrade pa do sadržine koja je u pojedinim delovima predmet velikog koruptivnog rizika i nedvosmislenog uticaja investitora na autora Plana, urbanistu JP Zavoda za urbanizam arh. Tamaru Jovanović. 

Potpunio je neverovatno da je ovaj dokument, Plan generalne regulacije (PGR)  kao drugi u hijerarhiji urbanističkih planova, urađen gotovo GODINU DANA NAKON što su isti urbanista arh. Tamara Jovanović i isti JP Zavod za urbanizam uradili plan nižeg ranga – Plan detaljne regulacije (PDR) za isto područje Mokranjčeva, Stara Ciglana , Zetska ulica, a čiji je finansijer bio, ko drugi ako ne „Tesla park d.o.o.“ Postoji li na svetu urbanista koji ne zna da se akt nižeg ranga (PDR) ne može da radi pre nego što se usvoji plan višeg ranga (PGR)? Ovo govori u prilog velikog pritiska privatnog investitora koji je uspeo da izdejstvuje ovako flagrantnu povredu zakona i pravila struke. 

I sadržinski ovaj Nacrt plana za Palilulu prepun je povreda javnog interesa i ugrožava i život, zdravlje i bezbednost stanovnika Palilule. To je slučaj sa 3,5 hektara zelenila koje je iz javne namene, promenjeno u ZEMLjIŠTE MEŠOVITE NAMENE, čime je omogućenja privatna gradnja stambenih blokova nedefinisane spratnosti, pa će umesto zelenih površina i sportskih i rekreativnih objekata ova „pluća“ Palilule, ako se Plan usvoji, biti posečena, a na tom mestu će se izgraditi stambeno naselje na 200 hiljada m2 za još 10 hiljada novih stanovnika. DODATNO ZAGAĐENjE VAZDUHA u Gradu koji je već sada ima najotrovniji vazduh , govori o beskrupuloznosti autora ovog dokumenta. Poplave u podnožju brda i ispod podvožnjaka su i do sada bile ogroman problem, a šta će biti kada na istu kanalizacionu infrastrukturu dođe još jedno betonsko naselje. Seča šume i betoniranje više hektara zelenila stvoriće DODATNE POPLAVE, kako zbog nemogućnosti kanalizacione mreže da primi vodu, ali i zbog nemogućnosti betoniranih površina da apsorbuju padavine, pa će se one umesto da ih upiju zemlja i drveće slivati preko betona niz brdo. Zemljište na brdu iznad Stare Ciglane sastoji se od gline što stvara OPASNOST OD URUŠAVANjA I KLIZIŠTA, a podatak za Riplija je da se ovim Nacrtom Plana mogućnost gradnje (mešovita namena) predviđa kraj preduzeća „Messer“ koje je veleprodavac gasa i zapaljivih materijala i ima ogromna gasna skladišta. Postoji li Grad na svetu koji dozvoljava izgradnju naselja kraj gasnog skladišta? Planu nedostaje više od 1/3 neophodnih uslova javnih ustanova, koji su neophodni po Zakonu o planiranju i gradnji – poput EPS-a, više javno-komunalnih preduzeća,a uslove nije dalo čak ni Ministarstvo zaštite životne sredine. Procene uticaja na životnu sredinu NEMA jer je još novembra 2020.god. tadašnji Sekretarijat za zaštitu životne sredine doneo Odluku o NEPRISTUPANjU IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU, i to pre nego što je odlučeno da se ova površina iz javne zelene površine pretvara u mešovitu namenu. Ovo su odluke kriminalne po javni interes a Komisija za planove preko njih prelazi nehajno i paušalno. 

Zbog visokog rizika od korupcije na sednici ćemo tražiti ostavku Gradskog urbaniste Tanje Obradović i članova Komisije za planove a podneću inicijativu Odeljenju republičke urbanističke inspekcije da izvrši vanredni inspekcijski nadzor nad ovom praksom Komisije za planove i nad ovim dokumentima. 

Građevinskom kriminalu i vezi investitora sa lokalnom samoupravom u Nišu mora da se stane na put- njegova cena je otrovan vazduh i pretvaranje Grada u betonske blokove bez zelenih površina. 

 


#   Niš   investicije   Palilula GO   Dveri   građevinska dozvola   Tamara Jovanović   GUP
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima