Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dveri Niš povodom Međunarodnog dana studenata: Kako budući akademci da uče i "prežive" materijalne izazove

rssBookmark and Share

Niš 17.11.2023. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Međunarodni dan studenata obeležava se širom sveta kao simbol borbe za obrazovanje i slobodu. U Srbiji, studenti se suočavaju sa rastućim izazovima, posebno kada je reč o smeštaju i finansijama. Kapaciteti studentskih domova su samo 8% od ukupnog broja studenata, a cene zakupa stanova porasle su za 50%.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Jedan od ključnih problema jeste nedostatak kapaciteta studentskog smeštaja. Novih studentskih domova nema decenijama, dok se u Nišu jedan studentski dom kod tehničkih fakulteta gradi već 14 godina. Paralelno, u Nišu nisu zavrešni ni stanovi za mlade naučnike i umetnike niškog Univerziteta, što oslikava odnos Grada prema studentima i mladima.

Ukoliko država ima novac za izgradnju Nacionalnog stadiona i za druge preplaćene projekte koji nisu prioritetni, onda je imperativ da se pronađu sredstva i za unapređenje uslova studiranja. Srpski pokret Dveri i koalicija Nacionalno okupljanje zalažu se za izgradnju po najmanje jednog novog studentskog kampusa u četiri velika univerzitetska centra - Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kako bi se broj mesta u studentskim domovima podigao na bar 20% od ukupnog broja studenata u odnosu na sadašnjih 8%.

Pored problema sa smeštajem, studenti se suočavaju i sa konstantnim povećanjem cena menzi, studentskih domova, školarina i života uopšte.
Nove studentske kartice, koje i nisu tako nove, a koje dolaze tik pred izbore, jedino novo što donose jeste popust od 10% na putarine i aviokarte, dok su sve druge pogodnosti studenti već mogli da ostvare uz indeks ili Međunarodnu studentsku karticu na koju svi imaju pravo. Ovakve kartice, koje bi donele nove pogodnosti, nisu loša stvar, ali iza novih, minimalnih pogodnosti ne treba da se kriju suštinski problemi kojima se niko ne bavi – visoke kirije i nedostatak mesta u domovima.

Neophodno je stvaranje strategije koja će se baviti suštinskim problemima, kao i konkretne, sistemske i dugoročne mere koje će omogućiti pristupačno i kvalitetno visoko obrazovanje svim studentima u Srbiji.

Nađa Stošić

Predsednik omladine Dveri Niš


#   Niš   studenti   Dveri   finansiranje
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima