Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Finski ambasador u Nišu - napredne tehnologije, digitalizacija neke od oblasti moguće saradnje

rssBookmark and Share

Niš 03.03.2021. Južna Srbija Info

Njegova ekslencija ambasador Finske Kim Lahdevirt boravio je u Nišu. Inovativne i napredne tehnologije, digitalizacija, održivi razvoj, prednosti cirkularne ekonomije, oblasti su moguće saradnje niških i finskih kompanija, zaključak je razgovora gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i finskog ambasadora.

Finski ambasador u Nišu - napredne tehnologije, digitalizacija neke od oblasti moguće saradnje

"Razgovarali smo danas o konkretnim pitanjima i projektima, o mogućnostima uspostavljanja avio linije između Niša i finskih gradova, o predstavljanju Niša i regiona finskim kompanijama koje bi mogle da započnu posao u našem gradu", rekla je gradonačelnica Niša posle razgovora u kome je učestvovao i gradski većnik prof. dr Vladislav Marjanović.

Ona je najavila da će započeta saradnja biti nastavljena organizovanjem radionica i razmenom iskustava u okviru nordijske biznis alijanse o konceptu cirkularne ekonomije i održivom razvoju posle napuštanja koncepta linearne ekonomije.

U razgovoru je  istaknut značaj kontrole kvaliteta vazduha kao prvog koraka u rešavanju pitanja zagađenja vazduha, a finska kompanije „Vaisala“ proizvodi instrumente za precizno merenje zagađenja.

Gradonačelnica Niša je najavila prezentaciju instrumenata za merenje zagađenja vazduha te svetski poznate kompanije i rekla „da je to tema o kojoj ćemo razmišljati narednih meseci.“

Lahdevirt je izrazio spremnost finske ambasade da sa rukovodstvom grada radi na promociji grada i upoznavanju finskih kompanija koje se bave čistim i zelenim tehnologijama sa mogućnostima i uslovima investiranja u Nišu.

Lahdevirt, koji će posetiti Naučno-tehnološki park, posebno je istakao prednost Niša kao logistički dobro pozicioniranog grada.


#   Niš   Digitalizacija   Ambasada Finske   Finska   IT sektor   Naučno tehnološki park   napredne tehnologije   Kim Lahdevirt
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima