Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koalicija "Niš moj grad" traži da se reši problem korisnika isključenih sa elektromreže

rssBookmark and Share

Niš 22.03.2022. Južna Srbija Info

„Zahtevam da Grad Niš preuzme ulogu medijatora i da se uključi u pregovore sa Vladom Republike Srbije i EPS-om, kako bi se došlo do trajnog rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, i za isključene korisnike i za Elektroprivredu Srbije", piše između ostalog u dopisu medijima.

Koalicija "Niš moj grad" traži da se reši problem korisnika isključenih sa elektromreže

Saopštenje prenosimo ucelosti..

Takođe, da se odmah počne sa priključivanjem na elektro mrežu, svih korisnika bez izuzetaka, kao i da se omogući plaćanje troškova priključaka na više rata, a sve u cilju što bržeg rešenja problema“ – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša. 

„Dugovi građana koji su isključeni sa elektromreže nastali su uglavnom u vanrednim uslovima života, inflacije, rata, sankcija, kao i u periodu tranzicije, koja je posebno u ovom gradu ostavila teške socijalno - ekonomske posledice.

Mnogi nisu mogli da izmire svoja dugovanja za struju, jer im zarade nisu isplaćivane ili su ostali bez posla. Na tako nastala dugovanja, nezakonito im je dodata kamata, koja se godinama uvećavala unedogled“ – dodao je Stanković. 

„Grad ne sme da se krije iza Ministarstva i EPS-a, već mora da preuzme ključnu ulogu u rešavanju ovog problema“ – istakao je Stanković. 
Zakon o zaštiti potrošača jasno definiše, u članu 137. tačka 3, Aktivnosti organa autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave - podstiču i podržavaju učešće predstavnika potrošača u svim telima koja na pokrajinskom i lokalnom nivou donose odluke u oblastima od značaja za potrošače, kao što su usluge od opšteg ekonomskog interesa. 

„Postavlja se pitanje zašto niko nije reagovao u trenutku kada dugovi nisu bili tako veliki, da reši problem na način da se tim ljudima ponudi neko rešenje, već se čekalo da ti dugovi, zbog kamate, budu neviđeno visoki, do nivoa kada domaćinstva nikako nisu u stanju da ih plate. 

Nedopustivo je da EPS isključuje korisnike zbog računa koji su zastareli. 
Nezamislivo je da u 21. veku ljudi žive bez struje, tople vode, frižidera, šporeta, interneta. A ovaj problem koji muči ogroman broj građana Niša, uglavnom socijalno ugroženih, očigledno se rešava iza zatvorenih vrata i netransparentno“ – dodao je Stanković. 

Korisnici koji su isključeni sa elektromreže dali su sledeće izjave:  
„Nemam struju, živim u mraku, imam 65 godina, operisana sam, stara i nemam osnovne uslove za higijenu i život. Dug za struju nastao je još pre rata, kada smo suprug i ja ostali bez posla. Suprug je radio u Jastrebcu, a ja u Mašinskoj, njemu su ostali dužni 30 plata i nismo imali od čega da plaćamo struju. Niko nam nije dirao strujomer i pre 6 godina su došli i isključili struju“ – rekla je Stojiljković Slađana. 

„Isključili su mi struju pre 7 godina i to kad smo suprug i ja bili u selu. Dug nam je bio oko 360.000 din u 2012  godini. Moja penzija je 13.000, a suprugova 19.000, a to je sada sve pod kreditom, tako da nemamo prihode od kojih možemo da živimo“ – rekla je Janačkov Todorka. 

„Jedan sam od 7.500 korisnika kojima je isključena struja, a koje je Eps optuživao da kradu struju. Tužilaštvu sam dostavio dokaze, čime je opovrgnuta kleveta Eps-a,  što je tužilaštvo i potvrdilo. Nakon toga se Eps obratio meni u cilju priključenja struje. Uplatio sam sredstva za kleme, strujomer i ostale neophodne zahteve koje su od mene tražili. Kada sam pitao ljude u Eps-u kada će mi priključiti struju, rekli su mi uskoro, a od toga uskoro, prošlo je već godinu i po dana“ – rekao je Perić Petar. 

 „Prolongiranjem rešenja za korisnike koji su isključeni sa elektromreže produžava se njihova agonija, kao i nehumani uslovi u kojima žive godinama (neki i duže od 10 godina), pa su im na taj način ugrožena prava na normalan život i zato treba hitno reagovati i što pre uključiti ljudima struju“ – zaključio je Stanković.  

 


#   Niš   Miodrag Stanković   bez struje   električna energija   Koalicija Niš moj grad
@Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima