Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Narodna stranka pozdravlja dolazak kompanije "Huavej" u Niš, ali strahuje od mogućeg "špijuniranja" građana

rssBookmark and Share

Niš 05.06.2019. Južna Srbija Info

U saopštenju prosleđenom medijima Narodna strana - Niš, pozdravlja dolazak delegacije kompanije Huavej u Niš, ali i strahuje od koncepta “pametnog grada”, koji po njima, ako ne bude transparentan mogao bi, da dodatno zadire u privatnost građana Niša.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Saopštenje prenosimo u celosti..

Narodna stranka pozdravlja dolazak delegacije kompanije Huavej u Niš. 
 
Smatramo da naš grad ima puno potencijala za strane investicije i žalimo što aktuelna vlast koristi samo deo ogromnih prednosti koje naš grad ima.  
 
Takođe, žalimo što na pregovorima sa ovom kompanijom naš grad zastupaju ljudi koji su se u proteklim godinama pokazali nekompetentnim, čak i nedobronamernim (u slučaju aerodroma) prema interesima građana. Sa te strane, Narodna stranka sa nelagodom iščekuje rezultate razgovora pomenute kompanije i predstavnika grada.  
 
U kabinetu gradonačelnika kažu da će od 15 ponuđenih mogućnosti, biti izabrane tri koje će se implementirati u Nišu. Nažalost, i dalje nije poznato o kojim projektima je reč i kakvi bi to sistemi mogli biti instalirani. 
 
S`obzirom na to da se konkretni podaci drže u tajnosti, Narodna stranka strahuje da će od glamuroznog koncepta “pametnog grada” Nišlije dobiti jedino javno implementiranje naprednih nadzornih sistema. Inostrana korporacija će naravno dobiti mogućnost da bez ozbiljnih legalnih procedura ispituje i usavršava svoj proizvod, dok će režim dobiti priliku da dodatno zadire u privatnost građana Srbije. 
 
Narodna stranka zahteva javnost ugovora, kako bi građani bili upoznati sa ponuđenim mogućnostima. Tražimo javnu raspravu na kojoj bi moglo da se čuje šta je tačno ideja koncepta “Niš - pametni grad”, dok po njegovim ulicama istovremeno psi lutalice razvlače kese sa đubretom a konjske zaprege ih balegaju.  

Smatramo da bi posle održavanja javne rasprave po ovom pitanju trebalo održati lokalni referendum (što je inače integralna stavka lokalnog programa Narodne stranke), na kome bi građani mogli da se izjasne za koje su od 15 ponuđenih mogućnosti, i da li uopšte prihvataju ideju da Niš postane “pametan grad” po meri aktuelne vlasti. 
 
 

Komentara: 0


#   Niš   investicije   psi lutalice   Narodna stranka   Huavej (Kina)   pametni gradovi
@StrankaNarodna @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}