Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Narodni poslanik Tamara Milenković Kerković predala donaciju niškom GAK iz kampanje „Jedna je majka“

rssBookmark and Share

Niš 13.10.2023. Južna Srbija Info

Pre sedam meseci, aprila ove godine je Srpski pokret Dveri pokrenuo kampanju za obnovu svih porodilišta u Srbiji i za dostojanstven tretman trudnica i porodilja pod nazivom „Jedna je majka“ .

Narodni poslanik Tamara Milenković Kerković predala donaciju niškom GAK iz kampanje „Jedna je majka“

Pored inicijative Vladi i Narodnoj skupštini i svim nivoima vlasti od republičke i pokrajinske do lokalnih sampouprava predato je desetine Preporuka kojima se traži preusmeravanje budžetskih sredstava za obnovu i unapređenje svih kapaciteta u porodilištima, od kadrovskih do materijalnih , kao i da se više od 850 miliona evra namenjenih za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona i izložbenog centra EKSPO 2027 preusmeri u izgradnju Nacionalnog centra za natalitet, za unapređenje reproduktivnih kapaciteta mladih, za ishranu trudnica i porodilja, u odgajanje dece, za postapartalnu negu i pomoć za sve trudnice i porodilje u Srbiji.

Narodnoj skupštini predali smo Deklaraciju o pravima trudnica i porodilja , sa zahtevom da se primene već postojeće ustavne, zakonske i ratifikovane međunarodne norme o pravi ma žena tokom trudnoće i porođaja, a pripremili i „Vodič za mame„ koji sva ta prava i informacije sadrži prilagođeno i pregledno za buduće mame. U svim gradovima Srbije tokom ovih sedam meseci prikupili smo hiljade potpisa podrške građana u Peticiji „Jedna je majka“ kojom je nepodeljeno podržan cilj – dostojanstveno majčinstvo i sigurna budućnost Srbije.

Prukupljena su i sredstva za donaciju i izabrana je niška Ginekološko-akušerska klinika, koja radi u zgradi staroj 72 godine, i na osiromašenom jugu Srbije, gde je danas narodni poslanik Tamara Milenković Kerković direktoru Klinike dr Dejanu Mitiću uručila sto kompleta posteljina sa logoom „Jedna je majka“ .

Predajući donaciju u ime Foruma za nacionalnu demokratiju koji je prikupio sredstva prof. Tamara Milenković Kerković je rekla:

„U Srbiji koja je od 2002.god. izgubila više od pola miliona ljudi, i u kojoj se rodi samo 60.000 dece, nema važnijeg posla od obnove porodilišta i od stavljanje žene u majke u centar brige društva. Kad majka i beba budu Sunce oko koga se u Srbiji sve okreće tada ćemo znati da imamo budućnost. Jer, slika porodilišta je slika budućnosti jednog društva. Ko će se voziti auto-putevima i igrati na stadionima ako nas ne bude bilo, i ako do 2050.god. ovim tempom izgubimo 2 miliona ljudi? Kampanjom „Jedna je majka“ , inicijativima i preporukama svih nivoa vlasti kao i hiljadama potpisa nepodeljene podrške građana u svim gradovima Srbije, a posebno u našem Nišu, uspeli smo da skrenemo pažnju na izuzetno loše stanje u srpskim, a posebno u niškom porodilištu. Samo 15 dana od početka kampanje „Jedna je majka“ ministar zdravlja dr Grujičić je ovde u niškom GAK-u obećala prioritetnu rekonstrukciju niškog porodilišta. Lično ću proveriti da li se u iznosu od 10 milijardi dinara predviđenih za program „Razvoja infrastrukture zdravstvenih ustanova „ u delu budžeta za 2024.god. Ministarstva zdravlja nalazi i obećanih 900 miliona dinara za obnovu niškog Porodilišta. Neka ova naša skromna donacija od sto posteljina sa logoom „Jedna je majka“ bude samo početak novog odnosa prema Životu koji se ovde rađa i velikim naporima doktora i medicinskog osoblja niške Klinike da im obezbede negu i brigu koja je neophodna. Žena koja na svet u Srbiji donosi novi Život mora da bude tretirana i kao Heroj i kao Kraljica, a ovo porodilište mora da izgleda kao hotel sa 5 zvezdica. Sigurna sam da će najpre u Nišu , u niškom GAK to tako i biti. „


#   Niš   donacija   Dveri   Ginekološko akušerska klinika   Jedna je majka Dveri
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima