Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Različite reakcije na Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji

Bookmark and Share

08.02.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Evropski parlament u Strazburu, sa 461 glasom "za" i 53 "protiv danas je izglasao Rezoluciju o Srbiji kojom se naša zemlja poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima na poslednjim parlamentarnim izborima. Za rezoluciju je glasalo 461, a protiv 53 E-parlamentaraca.

Foto: EP ilustracija
Foto: EP ilustracija

Prema jednima, ovakva rezolucija može imati značajne posledice za političku scenu u Srbiji i uticati na dejstvo i reakcije vlade i drugih aktera u zemlji. Važno je pratiti kako će se ovaj proces odvijati u narednom periodu..

Premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se ne slažu sa rezolucijom koju je usvojio Evropski parlament. Njihove izjave naglašavaju različite percepcije ovoga što je predloženo u rezoluciji.

Premijerka Brnabić izrazila je stav da rezolucije mogu biti proizvoljne i da će proći, ali da će ostati upamćene kao deo istorije. Sa druge strane, ministar Dačić je naglasio da je rezolucija puna optužbi koje su, prema njemu, prepisane iz Beograda i da predstavlja politički pamflet.

Ove izjave otkrivaju različite percepcije i stavove srpske vlade u vezi sa rezolucijom koju je usvojio Evropski parlament.

Opozicija pak smatra da je to značajan korak u političkom procesu. Rezolucije Evropskog parlamenta imaju značaj u određivanju stavova i praćenju događaja u zemljama kandidatima za pridruživanje Evropskoj uniji. Pozivanje na nezavisnu međunarodnu istragu o nepravilnostima na izborima u Srbiji odražava želju za promocijom demokratije, transparentnosti i vladavine prava u zemljama u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Predstavnici Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke pozitivno su primili usvajanje rezolucije od strane Evropskog parlamenta.

Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde izrazila je stav da je usvajanje rezolucije pozitivna poruka za građane i institucije Srbije, što im pomaže da imaju slobodne i poštene izbore u budućnosti.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, istakao je značaj rezolucije kao simboličnog koraka koji pokazuje spremnost Evropske unije da podrži demokratske procese u Srbiji i da prekine sa podrškom stabilokratiji.

Ove izjave odražavaju podršku od strane opozicionih stranaka u Srbiji i njihovu veru u značaj demokratije i slobodnih izbora.


#   DS   SPS   SNS   Ivica Dačić   Ana Brnabić   rezolucija   Zoran Lutovac   Stranka slobode i pravde   Marinika Tepić   Evropski parlament
@demokrate @socijalisti @sns_srbija @DacicIvica @anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima